Salut

El Consell Executiu es reuneix de manera extraordinària amb la petició de l’estat d’alarma sobre la taula

Algunes fonts donen per fet que el govern demanarà a la Moncloa que declari aquesta mesura d’excepció

La reunió de l’executiu amb els grups parlamentaris s’endarrereix almenys una hora

El govern de la Generalitat reuneix aquest divendres a la tarda (2/4 de set) el Consell Executiu de forma extraordinària per debatre si demana l’estat d’alarma al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Així ho han confirmat a l’ACN fonts del Palau de la Generalitat.
Algunes veus consultades donen per fet que el govern en funcions demanarà aquesta mesura a la Moncloa, tot i que altres apunten que primer s’ha de debatre al si del Consell Executiu.
El govern preveu aplicar “les mesures que calguin” per frenar la segona onada de Covid-19, sempre d’acord amb les recomanacions dels experts i les dades epidemiològiques.
Des de Palau expliquen que pren força l’aplicació del toc de queda, una mesura que es definiria la setmana que ve. El Procicat es reuneix dimecres i, si ho aprova, el DOGC en publicaria un decret que després hauria d’avalar el TSJC.
A l’executiu en funcions hi ha incertesa, però, si n’hi hauria prou amb una ordre del govern per aplicar el toc de queda nocturn o si bé caldria que l’Estat decretés abans l’estat d’alarma. És per això que el govern es reuneix avui a la tarda de manera extraordinària per valorar si fa una passa més i demana l’aplicació de l’estat d’alarma a la Moncloa. Aquesta via donaria llum verda i seguretat jurídica a la Generalitat per aplicar el toc de queda.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja ha demanat aquest matí a la Moncloa que “concretés” la seguretat jurídica amb la qual el govern pot aplicar el toc de queda. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia donat abans l’autoritat a les comunitats autònomes, però sense concretar si calia aplicar l’estat d’alarma de manera prèvia.

Aquesta mateixa tarda el lehendakari, Iñigo Urkullu, ja ha demanat que es declari l’estat d’alarma a tota Espanya. El president basc també vol que la gestió de la pandèmia quedi en mans dels presidents autonòmics.

Tarda frenètica a Palau
Aragonès, Budó, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; i la consellera de Salut, Alba Vergés; s’havien de reunir telemàticament aquest divendres a les sis de la tarda amb els presidents i portaveus del grups parlamentaris per compartir l’estat de la situació de la covid-19. La reunió extraordinària del Consell Executiu fa que aquesta trobada amb els partits s’endarrereixi, en principi, a les set.

Aragonès i Budó podrien oferir una roda de premsa telemàtica a partir de les dos quarts de vuit per explicar si hi ha hagut acord al Consell Executiu extraordinari per demanar a Sánchez que apliqui l’estat d’alarma, i que la gestió de la crisi sanitària recaigui a cada govern autonòmic. Segons diverses fonts, tot apunta que l’executiu en funcions ho aprovarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona