Salut

Itàlia descarta el toc de queda nacional però reforça les restriccions

L’extrema dreta desafia el confinament i s’enfronta de nit amb la policia a Roma

Milers de contraris a les mesures de prevenció es manifesten a Berlín

Per primer cop des que va començar la pandèmia, Itàlia ha superat els 20.000 casos nous en un sol dia i 218 morts. Se supera així el mig milió de contagis a tot el país i 37.338 morts des del febrer. El president italià, Giuseppe Conte, va comparèixer ahir en roda de premsa per anunciar noves mesures restrictives per intentar contenir la segona onada, que se sumen als ja tocs de queda decretats la setmana passada a diverses regions.

L’executiu italià ha decidit tancar els bars i restaurants a les 6 de la tarda, on es permet un màxim de quatre persones per taula si no són convivents, i clausurar totalment activitats culturals com el cinema i el teatre, gimnasos i balnearis, i concerts fins i tot a l’aire lliure. L’objectiu és “mantenir sota control la corba epidemiològica” i “evitar un segon bloqueig generalitzat”, segons Conte. Tot i que regions com la de Roma, Nàpols, Sicília i la Llombardia tenen ja toc de queda i s’especulava des de feia dies que es podria decidir per a tot Itàlia, de moment el govern de Conte ho ha descartat i, per contra, va instar les persones a reduir els viatges tant com sigui possible. No obstant això, sí que es dona potestat a les regions per tancar les àrees on hi pugui haver aglomeracions a partir de les 9 del vespre.

Les restriccions a la mobilitat estan començant a generar resistències en una part, encara minoritària, de la societat italiana. Si dissabte a la matinada centenars de persones van enfrontar-se amb violència a la policia desafiant el toc de queda a Nàpols, membres del grup d’extrema dreta Força Nova van provocar incidents en el mateix sentit l’endemà. Així, diumenge a la matinada van enfrontar-se amb violència a la plaça del Poble de Roma a la policia i van deixar dos agents ferits.

Les protestes violentes dels contraris a les mesures de prevenció també van arribar a Berlín. Un grup de desconeguts van llançar, diumenge a la matinada, objectes incendiaris contra la façana de l’Institut Robert Koch, competent en matèria d’epidemiologia a Alemanya. El foc va ser apagat i no hi va haver detinguts ni víctimes. A més, a la capital alemanya es van dur a terme ahir diverses concentracions, amb milers de participants, contra les mesures decretades.

Israel autoritza els assajos de la vacuna en humans

El proper 1 de novembre començaran els assajos clínics en humans de la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant l’Institut de Recerca Biològica d’Israel i que supervisa l’exèrcit. Precisament, el ministre de Defensa, Benny Gantz, va celebrar la notícia ahir: “Fa només dos mesos que vaig rebre la primera mostra de la vacuna. Avui ja tenim 25.000 dosis i estem iniciant la fase següent.” Dos voluntaris seran injectats amb la vacuna i, si el resultat té èxit, se subministrarà a vuitanta persones més d’entre 18 i 55 anys. En una segona etapa, i si la vacuna genera anticossos, s’ampliarà al miler el nombre de voluntaris participants en la recerca durant el mes de desembre. La tercera i darrera etapa abans de l’ús massiu està prevista per als mesos d’abril i maig vinents, amb 30.000 voluntaris més.

La vacuna israeliana es basa en un virus existent i ja ha estat provada amb èxit en rosegadors i porcs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró