Salut

El govern defensa que el “confinament nocturn” és “indispensable” per fer front a una situació “molt crítica”

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, assegura que el toc de queda “no té voluntat coercitiva ni recaptatòria”

L’ordre del Procicat preveu una sèrie d’excepcions per a les quals caldrà un certificat d’autoresponsabilitat

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha defensat aquest diumenge que el toc de queda nocturn que entra en vigor aquesta nit és “indispensable” per fer front a una situació “molt crítica”, però veu “insuficient” el decret d’estat d’alarma decretat pel govern espanyol. Sàmper ha assegurat que la mesura no té vocació coercitiva ni recaptatòria, i ha demanat “implicació” a la ciutadania que actuï amb “coresponsabilitat” per abaixar la corba de la Covid-19.

El titular d’Interior ha comparegut cap a les set del vespre, un cop acabada la reunió del Procicat, per donar els detalls del “confinament nocturn” –Sàmper ha evitat el terme toc de queda en tot moment- que entra en vigor aquest mateix diumenge i s’aplicarà de les deu de la nit a les sis del matí.

Sàmper ha explicat que en l’arrencada avui del toc de queda l’objectiu principal de la policia serà el d’informar a la ciutadania de la mesura, de manera que els dispositius policials encara tindran aquesta nit un “caràcter pedagògic i didàctic”.

A partir de demà les infraccions al confinament nocturn suposaran sancions, però el conseller ha insistit que aquesta mesura “no té vocació coercitiva ni recaptatòria”, sinó dissuasiva i de fer front a aquesta pandèmia tan greu”, ha insistit.

El responsable d’Interior ha subratllat que amb aquestes noves restriccions a la mobilitat el govern busca que la segona onada de la pandèmia sigui menys traumàtica que la primera per a la ciutadania. “Som conscients dels danys psicològics de la primera onada. Intentarem que aquesta segona sigui diferent”, ha assegurat.

“El govern empatitza amb tots els catalans. Tots ho hem passat molt malament, però la situació és crítica i l’escenari que es dibuixa és crític, sense vacuna ni remei”, ha justificat

En qualsevol cas, ha lamentat que el decret d’alarma aprovat avui pel govern espanyol és “insuficient” per portar a terme totes les mesures que voldria aplicar la Generalitat, ja que es limita a donar cobertura al confinament nocturn i altres limitacions com el nombre de persones que poden reunir-se que ja estan actives a Catalunya, però no dona cobertura a confinaments domiciliaris nocturns. “Des del govern volem fer més”, ha dit.
s
Sobre la possibilitat de confinaments perimetrals a parts o a tot el territori català, Sàmper ha avançat que a partir de demà el govern abordarà la possibilitat d’implantar noves mesures, sempre d’acord amb la situació epidemiològica.


Excepcions amb certificat d’autoresponsabilitat
El sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha detallat que les excepcions a la prohibició de la mobilitat nocturna seran l’assistència sanitària d’urgència i l’adquisició de productes sanitaris a la farmàcia més propera; els desplaçaments per anar i tornar de la feina; els desplaçaments de professionals i personal voluntari acreditat per fer serveis essencials, sanitaris i socials; per atendre menors d’edat, persones grans o dependents “per motius inajornables”; actuacions urgents davant d’òrgans judicials; el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge, i altres causes de força major o necessitats degudament justificades amb un “certificat autoresponsable”.

Delgado ha detallat que s’ha reservat una franja, de les 4 de la matinada a es sis del matí, per atendre les necessitats d’animals de companyia.

D’altra banda, Interior ha confirmat que els espectacles que es realitzen a teatres, cinemes i auditoris podran acabar a les deu de la nit i els assistents podran desplaçar-se per tornar a casa més enllà d’aquesta hora, fins a les onze. Delgado ha recomanat guardar l’entrada per poder demostrar l’assistència als actes culturals.

La resta d’activitats obertes al públic hauran de tancar les portes a les nou de la nit, inclòs el servei de menjar per emportar que ofereixen bars i restaurants, perquè la ciutadania pugui arribar a temps al seu domicili.Salut Pública incorpora 24 enquestadors i tres tècnics al Camp i l’Ebre per reforçar l’estudi dels casos positius

Salut Pública incorpora 24 enquestadors i tres tècnics al Camp i l’Ebre per reforçar l’estudi dels casos positius

Tarragona

Les autoritats reguladores de medicaments insten a seguir els assajos de les vacunes de la Covid-19 més enllà de l’exigit per tenir més dades

Brussel·les

Protecció Civil posa en alerta el pla Inuncat per l’episodi de pluges i onatge

Barcelona

Vilafant bonificarà el 50% de l’IBI als propietaris de pisos buits que els posin a la borsa de lloguer social

Vilafant

Protecció civil activa el pla Inuncat per la previsió de pluges intenses, acumulació d’aigua i fort onatge

barcelona

Educació treballa perquè en dos cursos tots els centres tinguin un referent en educació afectiva i sexual

barcelona

La covid dispara un 60% el tràfic d’Internet, segons un estudi de l’OCDE

Brussel·les

Justícia denuncia a la fiscalia el presumpte maltractament de quatre funcionaris a un intern de Lledoners

barcelona

Sàmper justifica que Mossos utilitzés la pistola taser a Sabadell

Vic