Salut

L’hospital de Palamós és autosuficient per fer les PCR

La millora en els equipaments del laboratori ha permès fer des del març més de 22.000 proves amb una mitjana de 220 al dia

Els resultats es tenen en menys de 48 hores

El laboratori de l’hospital de Palamós realitza la totalitat de proves diagnòstiques per a la detecció de la Covid-19 i és autònom i autosuficient, dona servei a tots els centres que depenen dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà; és a dir, a banda del mateix hospital, els centres d’atenció primària o Palamós Gent Gran. Des del març s’han fet més de 22.000 proves PCR, amb una mitjana de 220 al dia, que s’afegeixen als tests serològics i als tests d’antigen ràpid.

Segons va explicar Anna Ribera, directora assistencial del SSIBE, aquest fet suposa una millora en la rapidesa del diagnòstic i de la detecció del virus entre la població del Baix Empordà, ja que permet disposar dels resultats en la majoria de casos en un període inferior a les 48 hores des de la presa de la mostra. “Aquesta major celeritat ha de permetre detectar més ràpidament els casos positius i començar abans l’anàlisi de casos estrets per frenar la transmissió comunitària”, destaca Ribera.

Des del mes de març, el laboratori de Palamós ha realitzat més de 22.000 proves PCR, a una mitjana de 220 al dia. En concret, aquest octubre s’han fet més de 7.700 proves amb diagnòstic en 1.300, cosa que representa un 17% del total de proves fetes.

Actualment, el laboratori té capacitat per fer 300 proves diàries; però, amb la futura i recent incorporació d’un segon equip, s’augmentarà el topall diari a 400. Fins i tot, si fos necessari, es podria implantar un torn de nit per arribar a les 700 en 24 hores.

Les primeres proves PCR a Palamós ja es van realitzar durant la primera onada de Covid, però no d’una manera constant a causa de la falta de reactiu a escala mundial. Al maig, però, sí que es van poder fer les primeres PCR urgents, que ajudaven a millorar la rotació i la derivació de pacients sospitosos que acudien a urgències o aquells pacients pendents d’una intervenció quirúrgica. A partir de l’agost, s’ha completat la formació del personal tècnic i el processament de mostres. El laboratori disposa de vuit professionals tècnics formats que realitzen el procés diàriament, incloent-hi els dies festius, i un facultatiu que es dedica de manera exclusiva a aquesta secció.

Amb la incorporació de totes les proves PCR al laboratori de l’Hospital de Palamós es completa el triplet de proves que es realitzen actualment per al diagnòstic de la COVID, com són els testos d’antigen ràpid –que detecten les proteïnes del virus- i els testos serològics o test Elisa –que detecta presència d’anticossos o la resposta del nostre cos al virus-.

LA FRASE

Ens ha de permetre detectar més ràpidament els casos positius i començar abans l’anàlisi
Anna Ribera
directora assistencial dels SSIBE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona