Salut

La incidència acumulada de la Covid-19 baixa fins als 436 casos i els morts a 252

Simón adverteix que encara són xifres molt elevades i demana no refiar-se

El director del CCAES demana que tothom entengui que aquest serà un “Nadal diferent”

La incidència acumulada de casos de coronavirus ha baixat aquest dijous per desena jornada consecutiva en el conjunt de l’Estat, fins als 436,27 per cada 100.000 habitants en 14 dies, segons les dades facilitades aquest dijous pel ministeri espanyol de Sanitat. En l’última actualització de la pandèmia també s’alenteix l’increment de morts.

L’informe suma 16.233 nous positius de Covid-19 que eleven el total de casos confirmats a 1.541.574.

Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 42.291 defuncions, 252 més que dimecres, però són 99 menys en relació amb l’augment del dia anterior.

Els últims 7 dies hi ha hagut 4.243 hospitalitzats per la Covid-19, 340 de les quals a Unitats de Cures Intensives (UCI). Les dades mostren un alleugeriment de la pressió hospitalària, ja que els malalts amb coronavirus representen el 15,18% dels pacients i el 31,66% dels ingressats a les UCI.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAE), Fernando Simón, ha considerat una bona notícia la baixada de la incidència acumulada. No obstant això, ha advertit que encara es tracta de xifres molt elevades, que se situen molt per damunt dels objectius marcats per a situacions d’alt risc, mitjà o baix.

En la roda de premsa per valorar les dades de la pandèmia, el portaveu de Sanitat ha recordat que qualsevol incidència que superi els 250.000 casos per 100.000 suposa un risc molt alt o gairebé extrem. És per això que malgrat que la tendència sigui “molt favorable”, cal no “refiar-se de cap manera”.

En aquest sentit, ha indicat que l’objectiu final és no tenir casos o, almenys, no tenir-ne més de 60 per cada 100.000 habitants.

Simon ha mostrat la seva satisfacció pel lleuger descens d’ingressos a les UCI i que es donin més altres que ingressos. Ahir hi va haver 1.727 noves hospitalitzacions i 2.246 altres.


Evitar activitats a interiors
Però malgrat la millora de les xifres de morts i hospitalitzats, ha advertit que la pressió assistencial encara és molt alta a l’Atenció Primària, amb els casos més lleus.

Per tot plegat, ha fet una crida a “reduir activitats a l’interior” perquè “els llocs tancats són llocs de risc”.

L’expert ha fet aquesta recomanació en relació amb les evidències científiques que apunten als aerosols com a via de transmissió de la malaltia. Simón ha comentat que ara hi ha “molt més consens” sobre que les partícules “inhalables i infectives es poden mantenir a l’aire en una distància més gran o més temps” que quan es parlava de transmissió per gotícules. “Cada vegada ha quedat més clar que els espais tancats són llocs de risc”, ha sentenciat.

Segons ha explicat, aquest risc es pot reduir amb una ventilació natural creuada, que renovi l’aire o amb “bons” sistemes de ventilació. Altres mecanismes, com filtres, “poden ajudar fins a cert punt”, ha dit.

En qualsevol cas, ha remarcat que “l’ideal” és reduir les activitats als interiors i mantenir la distància i les mascaretes.


Un Nadal diferent
Simón ha demanat comprensió perquè les properes festes no seran “normals” sinó “molt diferents”, però no per això han de ser “pitjors”.

“No serà un Nadal normal, haurà de ser diferent, però això no implica que sigui pitjor. Hem d’entendre que hauran de ser molt diferents per la pandèmia. Ho hem d’entendre tots”, ha dit.

El responsable sanitari ha apuntat que el proper dimecres el Consell Interterritorial de Salut estudiarà el paquet de recomanacions de cara al pont de desembre i a les festes de Nadal que prepara un grup de treball per fer més segures aquestes dates.


Millor abordatge a les residències
Pel que fa a les xifres de la Covid-19 a les residències geriàtriques, Simón ha admès que “numèricament, són una xifra important” però ha valorat que “l’impacte proporcional és molt menor que a la primera onada”.

Ha admès que el nombre de positius està augmentant en els darrers dies, però ho ha considerat lògic tenint en compte que aquests equipaments “són grups poblacionals que formen part de la societat”. Però ha subratllat que a diferència de la primera onada, ara les residències “estan molt ben preparades” i això fa que la transmissió sigui “una mica menor”. A més, els hospitals estan menys sobrecarregats” i això permet tractaments “més eficaços”.

Ha recordat que la letalitat de la Covid-19 en malalts de més de 80 anys era del 22% a la primera onada i ara està al voltant del 8%.

Ha atribuït a la conscienciació social i a l’aprenentatge del col·lectiu sanitari el menor impacte de la malaltia a les residències en la segona onada de la pandèmia.

“Hi ha sistemes de vigilància millors, en moltes residències es fan cribratges periòdics i els casos positius s’aparten ràpid”, ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ILLES CANÀRIES

Protesta massiva contra el model “insostenible” de turisme

BARCELONA
CORNELLÀ DE TERRI

Denuncien que volen obrir un centre de menors “sense complir normativa”

CORNELLÀ DE TERRI

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE