Salut

La segona onada tensa més la infermeria hospitalària

Reorganitzar les tasques laborals i fer contractes d’auxiliar sanitari han estat alguns recursos de la gestió per compensar la falta d’infermeres per contractar en el mercat laboral

L’hospital Trueta de Girona té ara 54 professionals més que al febrer

La infermeria hospitalària està patint durant aquesta segona onada de la pandèmia més tensió que en la primera. La voluntat de fer compatible l’activitat hospitalària habitual amb l’específica derivada de la Covid n’és la principal causa. En la primera onada, es va deixar de fer gran part de l’activitat programada, i es va mantenir només l’activitat urgent i la que no es podia demorar. En aquell moment, el confinament també va contribuir a reduir la sinistralitat a la carretera i a l’entorn laboral (i en l’àmbit de l’esport, per exemple), de manera que aquests tipus d’urgències també van disminuir i, en conseqüència, els ingressos que no eren per la Covid, i això va fer que gran part dels professionals es poguessin dedicar a atendre els pacients de Covid.

El gran maldecap del gestor hospitalari és ara que no hi ha infermeres per contractar en el mercat laboral i s’han hagut de dissenyar estratègies adaptades a l’estructura de recursos humans de cada centre per rendibilitzar millor encara els recursos disponibles. La reorganització interna, la contractació externa d’estudiants de quart amb el perfil laboral d’auxiliar sanitari o la incorporació d’auxiliars i tècnics per reduir la càrrega de treball d’infermeres són algunes de les decisions que s’han pres en aquesta segona onada per compensar la falta d’infermeres.

Les decisions compensatòries de caràcter organitzatiu implementades a l’hospital universitari Josep Trueta de Girona són diverses. La necessitat de compaginar l’atenció dels pacients amb SARS-CoV-2 amb l’atenció dels pacients amb altres patologies ha fet que l’hospital hagi hagut de suspendre part de la seva activitat programada; s’ha suspès fins al 50% de l’activitat quirúrgica, s’ha anul·lat part de l’activitat de la unitat d’hemodinàmica, del gabinet d’endoscòpies i la unitat del son, així com de l’hospital de dia d’endocrinologia. Tot per poder dedicar recursos a pacients de Covid.

A més de decisions organitzatives, també s’han dut a terme accions de caràcter laboral, com ara la contractació de professionals d’infermeria –no tots els centres hospitalaris que en necessitaven ho han pogut fer–, malgrat les dificultats del mercat laboral. A l’octubre el Trueta tenia 54 professionals més que el febrer passat.

L’aparició de la figura de l’auxiliar sanitari va permetre contractar professionals en formació (quart d’infermeria) per fer equip amb infermeres sènior en la tasca assistencial. El Trueta ha ofert durant aquesta segona onada opcions voluntàries que redueixen tensió a la infermeria hospitalària. Es tracta de postergar els dies de lleure del 2020 fins al febrer del 2021 o de poder-los cobrar; als eventuals se’ls ha ofert ajornar vacances o cobrar per no fer-les, i també la transformació –voluntària– de reduccions de jornada a jornada completa.

LES XIFRES

150
persones
han estat contractades pel SSIBE a Palamós des del juny, 55 de les quals de reforç per la Covid.
781
En aquests moments a l’hospital Trueta hi treballen 781 infermeres, d’una plantilla de 2.068 professionals.

“Perdre’n onze de cop causa molt d’impacte”

El director adjunt d’infermeria de la Fundació Hospital de Palamós-Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Xavier Arrebola, amb 15 anys d’experiència en el càrrec, admet que no havia vist mai una situació tan complicada com ara per trobar infermeres en el mercat laboral. “Ja sabem que a Catalunya no n’hi ha de disponibles, però quan fèiem cerques en trobàvem normalment a València, Andalusia, Múrcia i també a Madrid. Ara no”, afirma. Actualment, a la plantilla de l’hospital de Palamós i el sociosanitari Palamós Gent Gran hi ha 215 infermeres. Les onze que ara estan de baixa per Covid no tenen substitut. “Amb els cribratges, ara quan en cauen onze de cop causa molt d’impacte”, admetia Arrebola.

Admet que la plantilla d’infermeria havia resistit amb naturalitat durant la primera onada. “Nosaltres tenim habitualment una plantilla diguem-ne sobredimensionada perquè s’han de cobrir torns però també absentisme no previst. Ja se sap que no es pot contractar per cobrir absències sobtades”, descrivia. “Ara, no n’hi ha prou.”

Des del 23 de novembre, han pogut donar d’alta deu contractes d’auxiliar sanitari. Es tracta de quatre estudiants de quart d’infermeria i sis estudiants d’auxiliar d’infermeria. “Això ens garanteix que facin tasques de suport en llocs que estan sobrecarregats de feina”, admetia. Aquest és un perfil de suport molt usat sobretot al sociosanitari. El canvi a torns de 12 hores (dos torns per jornada), en lloc de tres de 7 hores, va augmentar la disponibilitat d’infermeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida