Salut

Sanitat descarta endarrerir la segona dosi del vaccí per arribar a més gent

Illa destaca que el pla de vacunació contra la Covid-19 i descarta un nou confinament total com a la primavera passada

La incidència acumulada frega els 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies

El ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat retardar l’aplicació de la segona pauta de la vacuna de la Covid-19, tal com estudien altres països europeus per poder disposar de més mostres i abastar així més població.

Illa ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, on ha afirmat que el seu departament “seguirà els consells” dels experts, que opten per adaptar-se al que indiquen els fabricants. Pfizer marca un mínim de 21 dies abans d’administrar la segona dosi, i Moderna un mínim de 28.

L’executiu estatal preveu acabar a finals de setmana la primera fase del pla, que estableix la vacunació d’usuaris de residències geriàtriques, per començar la setmana que ve a administrar la segona dosi.

El titular de Sanitat ha celebrat que el pla de vacunació comença a agafar “velocitat de creuer”, com ho demostra, al seu parer, que en les darreres 24 hores s’han administrat 93.000 dosis de l’antídot de la Covid-19. Des del passat 27 de febrer ja s’han punxat 581.638 vacunes, el 52,7% de les 1.103.700 dosis rebudes, xifra que suposa un 52,7%. Illa ha valorat que hi ha un rebuig “molt baix” a la vacunació entre la població diana.

A més, ha destacat que pràcticament totes les Comunitats Autònomes ja han començat a vacunar el grup diana dels professionals sanitaris de primera línia.

Malgrat l’empitjorament de les xifres de l’epidèmia després de les festivitats de Nadal i Reis, Illa ha tornat a descartar un confinament total com el que hi va haver durant la primera onada de la passada primavera i ha subratllat que les Comunitats Autònomes ja estan prenent mesures “més dures” per frenar la corba.

En tot cas tampoc ha amagat que al Consell Interterritorial s’ha mostrat “molta preocupació” per l’evolució de la pandèmia i n’ha posat com a botó de mostra el fet que diferents Comunitats Autònomes, com Extremadura, Múrcia o Andalusia, han anunciat aquest mateix dimecres enduriments de les mesures restrictives. “Prendrem mesures quirúrgiques però àgils”, ha subratllat Illa.

Illa ha comparegut al costat de la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que no ha amagat que el creixement dels casos d’infectats és “important i preocupant”. La ministra ha alertat que el moment és “delicat” i que venen “setmanes difícils”.

També ha constatat que les mesures que prenen les Comunitats Autònomes per frenar la pandèmia són “restrictives” però “imprescindibles”, i ha considerat “fonamental” que la ciutadania les compleixi.


La incidència acumulada frega el mig miler
En la roda de premsa, Illa ha avançat les dades epidemiològiques de l’últim informe del seu departament sobre la Covid-19, i ha destacat que la incidència acumulada en 14 dies ja s’apropa al mig miler de casos. Aquesta dada ha pujat 38 punts i se situa en els 492,88 casos per cada 100.000 habitants.

Sanitat ha notificat avui 38.869 nous positius que eleven el total a 2.176.089, dels quals 16.033 s’han diagnosticat en les últimes 24 hores i 231.781 en els últims 14 dies.

Des del dia anterior han estat hospitalitzades 2.493 persones i a dia d’avui hi ha un total de 18.215 pacients amb Covid-19 ingressats a tot l’Estat, 570 més que ahir, que ocupen el 14,64% dels llits disponibles. Les unitats de cures intensives (UCI) atenen 2.744 pacients, 93 més que ahir, i que suposen el 27,76% de la capacitat d’aquestes unitats.

Des d’ahir han rebut l’alta 1.811 persones i s’ha notificat 195 noves defuncions, que situen l’acumulat en 52.878. En els últims 7 dies han mort 735 persones.


Les eleccions catalanes
D’altra banda, Illa ha confessat que el seu tarannà és bolcar-se “al 101%” en allò que fa, i que ara mateix és “vèncer el virus”. Per això no ha volgut entrar en el debat sobre si s’han d’ajornar o no les eleccions catalanes, a les quals ell concorrerà com a cap de llista del PSC. “Quan arribi el dia de les eleccions, que arribarà, em bolcaré al 101% en aquella qüestió. Però si s’ha d’ajornar la data o no és una decisió que correspon prendre al govern i als partits catalans”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona