Salut

Efemèrides

Nissaga d’odontòlegs

Aquest mes de gener es compliran 100 anys de l’obertura de la Clínica Dental Siqués a Girona

Tres generacions d’odontòlegs s’han succeït a la família

A diferència de la majoria dels nens, a Pere Siqués Jofré de petit no li han fet mai por els dentistes, els ha vist sempre per casa. “Abans les consultes eren en un habitatge; una habitació era la sala d’espera; una altra, la consulta... Als 10 anys, quan anava a veure l’avi ja passava per la seva consulta i les infermeres em pintaven una mica el nas amb la pasta d’empastar les dents. De petit ja era un món molt natural per a mi”, explica. El seu avi era el doctor Martirià Siqués Figueras, que el 25 de gener del 1921 va obrir al número 12 de la rambla d’Álvarez de Girona –avui rambla de la Llibertat–, un consultori d’“Especialista en malalties de la boca i les dents”.

Aquest gener es compliran cent anys d’aquella obertura i d’una dedicació a la salut bucal de tres generacions d’odontòlegs a la família Siqués. La clínica s’ha anat reubicant: al carrer Vern, 2 (1941) i, des del 1993 fins a l’actualitat, al número 6 del mateix carrer Vern. El1949, el fill del fundador, Pere Siqués Reig , s’incorpora a la clínica, on aporta nous coneixements i els últims avanços odontològics. Pare i fill van treballar conjuntament fins a la mort del fundador, el 1975. La història es repetiria el 1988; Pere Siqués Jofré se suma als passos del pare i l’avi. Novament, pare i fill treballen conjuntament fins a la jubilació de Siqués Reig, el qual, fins al moment de la seva mort, el 2016, va ser testimoni de com el seu fill agafava el relleu. Al llarg d’un segle, a banda de la remodelació de la clínica, incorporacions de nous aparells i millora de les instal·lacions, és tota la professió que ha canviat. “Abans es curava el dolor i poca cosa més; avui treballem molt fent revisions i és el que cal; volem boques sanes, és molt millor per als usuaris que venen amb menys estrès”, diu el representant de la tercera generació. De fet, l’estrès dels pacients ha anat disminuint per raons òbvies: en temps de l’avi no es parlava d’anestèsia; als anys 50 –amb la segona generació– les coses van fer un gir. “Avui no té res a veure, treballem en un entorn totalment asèptic i sense dolor”, diu Siqués Jofré. “Probablement l’avi mai hauria imaginat que seríem capaços de disposar d’una tecnologia que ens permet fer unes cirurgies d’implants poc invasives i a vegades sense sutura”, hi afegeix. A més de les innovacions tecnològiques, la tercera generació s’ha implicat també en iniciatives com ara la dels Dentistes Solidaris de Girona, que des de fa deu anys (amb col·laboracions de l’Ajuntament i la Diputació) permet atendre de manera altruista les persones més vulnerables sense recursos, unes 250 persones es van beneficiar d’aquest servei el 2020. Hi haurà quarta generació d’odontòlegs a la família? “Tenen 15 i 14 anys. De moment no demostren gaire interès per l’odontologia, però... amb el temps ho sabrem. De moment són bons alumnes de l’institut Vicens Vives”, diu el net del fundador de la clínica Siqués.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona