Salut

PCR com a salconduit

França imposa les primeres sancions als seus conciutadans que entren en territori francès sense una prova de Covid de menys de 72 h

Els ciutadans de l’Estat espanyol també l’han de presentar o fer mitja volta

La multa és de 135 euros per als ciutadans francesos

No afecta treballadors fronterers, sanitaris i transportistes

El desconeixement de la nova mesura predomina entre molts conductors que es presenten a la frontera

Primeres multes de 135 euros als ciutadans francesos que volen entrar en territori francès sense presentar una prova PCR de la Covid-19. A la frontera de la Jonquera els vehicles francesos que arriben als controls policials sense aquest document no han de fer mitja volta (la policia francesa no els pot impedir tornar a casa seva), però no s’escapaven de la sanció. Per als viatgers de nacionalitat espanyola la prova PCR també és un requisit, però en aquest cas sí que els agents francesos fan fer marxa enrere i demanen als viatgers que tornin quan puguin acreditar que han fet el test. Només poden esquivar aquesta exigència els treballadors fronterers, el personal sanitari i els transportistes. Per als catalans del nord, més concretament els que viuen en una franja de fins a 30 km de la frontera, la mesura no es preveu que sigui tan estricta. Els controls només són en sentit nord i a càrrec de la policia francesa. En sentit sud els cotxes dels Mossos d’Esquadra i Policía Nacional fan rondes i controls aleatoris en tota aquesta àrea fronterera, però sense cap referència a l’exigència de presentar la prova PCR.

Segons publica el diari local rossellonès L’Indépendant l’entrada en vigor d’aquest requisit es va traduir en una desena de multes el primer dia d’aplicació i només un cotxe amb matrícula de l’Estat espanyol va haver de fer mitja volta. Ni cues ni embussos. En certa manera les restriccions a la mobilitat a banda i banda de la frontera ja havien limitat el nombre de visitants i l’anunci d’aquest nou requisit ha dissuadit una mica els pocs consumidors francesos que s’atrevien encara a passar la ratlla.

Ahir dimarts, al punt fronterer del Pertús i a la Jonquera, el que quedava clar, però, és que encara hi havia molt de desconeixement sobre aquesta nova exigència. A les deu del matí, Samuel, un perpinyanès, ja carrega al cotxe amb les compres que acabava de fer en un supermercat de la Jonquera. “Controls? No n’he vist cap. Vinc un cop cada quinze dies i no he tingut mai cap problema”, diu carregant el maleter. A la pregunta de si té la prova PCR que li demanaran quan voldrà passar la frontera en l’altre sentit, respon amb molta tranquil·litat que sí, que la té, perquè se la va fer fa quinze dies, ignorant que el requisit és que ha d’haver estat feta en les últimes 72 hores. “Crec que ni ells saben exactament què es pot fer i no fer, és una mena de joc”, diu amb un somriure referint-se als controls de la policia abans d’emprendre el camí de tornada.

D’altres no ho tenen tan clar. És el cas dels ocupants de dos vehicles amb matrícula de la regió de Tolosa, tornen a casa seva desprès d’un sojorn d’uns dies; ells sí que estan al cas que hauran de presentar la prova, la tenen però la van fer fa quatre dies, en sentit estricte tampoc valdria. “De totes maneres no ens poden pas impedir de tornar a casa, ja ho veurem”, conclouen.

Al Pertús, però, la presència de la policia francesa i els controls als vehicles que entren en territori francès fan canviar els plans a més d’un cotxe. Una altra rossellonesa s’atura a la part nord de la frontera i s’apropa als policies a peu per informar-se. Quan torna ho té clar: “No tinc la PCR i m’han dit que tornant tindria problemes. M’ho deixo córrer, faré la prova i vindré un altre dia”, explica abans de fer mitja volta.

Al nucli fronterer del Pertús ja fa mesos que no hi ha l’afluència de vehicles amb matrícula francesa i els seus consumidors. Però la clientela francesa de proximitat hi continua venint. La peculiaritat d’aquest nucli és que aquí no cal passar la frontera per comprar tabac, alcohol i productes alimentaris amb tarifes de l’Estat espanyol, molt més econòmiques que les franceses. En sentit sud, la part esquerra del carrer pertany al municipi de la Jonquera i els comerços (entre els quals hi ha tres estancs) són comerços a l’Estat espanyol. La part dreta del carrer pertany al municipi del Pertús, en territori francès. Només cal travessar el carrer per fer les compres, anar a fer mitja volta davant de les guinguetes on els policies francesos fan els controls i tornar cap a casa sense haver de presentar cap salconduit.

Poc trànsit i sobretot clients de proximitat
Les restriccions a la mobilitat a banda i banda de la frontera ja havien limitat dràsticament el nombre de visitants als comerços del Pertús i la Jonquera. La nova exigència, per als conductors que entren a França, d’haver de presentar una PCR dissuadeix uns quants visitants més, però no canvia fonamental la situació. La clientela nord-catalana sap que pot fer algunes compres al Pertús sense haver de creuar la frontera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA