Salut

La UE peca d’optimista amb la vacuna

Von der Leyen admet “errors” en la compra de vaccins, però diu que s’ha solucionat

Brussel·les vol accelerar l’examen de l’Agència Europea del Medicament per donar permisos més ràpidament

Brussel·les entona el mea culpa pels problemes inicials de distribució de la vacuna a la Unió Europea, però reivindica el seu paper cabdal per assegurar un accés igualitari a tots els països membres. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reconèixer ahir en una compareixença en el ple de l’eurocambra que van ser “massa optimistes” amb la capacitat de producció de les farmacèutiques contractades.

“Hem subestimat les dificultats inherents a la producció en massa”, va dir l’alemanya en un discurs d’autocrítica al Parlament Europeu ben diferent del que va fer dimarts el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, pel seu fiasco a Moscou.

L’executiu europeu va pecar d’optimista i de confiar massa en les farmacèutiques. Ara bé, les companyies també van firmar uns contractes on prometien entregues concretes per als primers mesos de vacunació. Per això, Von der Leyen els va reiterar que els han de complir: “Entenem les dificultats, però hem invertit per avançat milers de milions d’euros”.

La presidenta de la CE també va admetre ahir que han comès “errors” a l’hora de crear el mecanisme de vigilància de les exportacions de vacunes, especialment per no eximir abans Irlanda del Nord del control en el compliment de l’acord del Brexit. Tanmateix, a Brussel·les no reneguen del controvertit sistema que, de moment, no ha bloquejat cap enviament.

També va defensar, amb matisos, el procés d’aprovació de les vacunes a la UE. “Triga tres o quatre setmanes addicionals, però aquest temps extra és una inversió crucial per a la confiança i la seguretat”, va dir ahir l’alemanya. Ara bé, Von der Leyen pensa que l’Agència Europea del Medicament podria fer el seu examen més ràpid i proposa engegar canvis legals per permetre una revisió encara més fluida. “Vam anar tard amb l’autorització”, conclou la cap de l’executiu, que fa setmanes que pateix les comparacions amb el Regne Unit, més avançat perquè va avalar la vacuna tres setmanes abans.

Solucions

Davant la forta pressió per repartir més vacunes, Brussel·les està intentant ajudar les farmacèutiques per accelerar-ne la producció. Per exemple, facilitant acords entre les creadores del vaccí i els fabricants locals. És el cas d’AstraZeneca, que s’ha aliat amb l’alemanya IDT Biologika per manufacturar més dosis en territori europeu.

L’altra via d’esperança per al club europeu és l’aparició al mercat de nous vaccins. Però aquesta podria trigar més. L’EMA encara està revisant la vacuna de Johnson&Johnson, la primera en la llista d’espera, i la de Novavax. A més, l’Sputnik ja està picant a la porta del regulador europeu. Els seus creadors, el centre Gamaleya, té interès a comercialitzar-la a la UE després que la revista The Lancet publiqués recentment els resultats positius del vaccí rus.

Amb tot, Brussel·les reivindica que els seus esforços donen resultats i que la immunització de la població europea contra la Covid-19 avança: “En moltes parts d’Europa, la campanya de vacunació està agafant ritme.” Un 1,2% dels europeus ja han rebut les dues dosis i en alguns països, com ara Itàlia, Dinamarca o Eslovènia, més d’un 2%. Al Regne Unit només un 0,76%. Però allà s’estan centrant a posar la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, que ofereix força protecció durant més temps.

Recuperació econòmica

En paral·lel a la vacunació per sortir de la crisi sanitària, el bloc europeu continua treballant per recuperar-se econòmicament de la pandèmia. L’eurocambra va donar ahir llum verd a la regulació del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, l’element central del fons de recuperació dotat amb 750.000 milions d’euros en transferències i préstecs.

És un tràmit més en el camí per posar en marxa l’operació que pretén equilibrar les ajudes públiques per la recessió a la UE. Els diners no estaran disponibles fins que tots els estats avalin l’emissió de deute de la CE que finançarà el fons. Ara per ara només ho han fet sis països.

A més, les capitals europees han de presentar els plans de reforma per accedir a les ajudes abans de finals d’abril amb l’esperança d’obtenir el llum verd a finals de juny i rebre un primer pagament anticipat d’un 13% a partir de l’estiu. A l’Estat espanyol li pertocarien uns 9.000 milions d’euros.

Hem subestimat les dificultats inherents a la producció en massa
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea

La vacuna d’AstraZeneca per a tothom

L’Organització Mundial de la Salut ha recomanat l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca als majors de 18 anys, inclosa la gent gran. “Les dades indiquen que és probable que la vacuna sigui eficaç entre la gent gran”, va afirmar l’OMS. Malgrat que la mostra dels majors de 65 anys als assajos és petita, l’organització assegura que la protecció de la vacuna “no pot ser gaire diferent” de la d’un altre grup d’edat. L’OMS va recomanar l’ús d’aquest vaccí als països on estigui estesa la variant sud-africana perquè manté l’eficàcia per prevenir casos greus. Pel que fa a l’administració de la vacuna d’Oxford, l’OMS creu que és millor aplicar la segona dosi entre 8 i 12 setmanes després de la primera. Si bé l’interval possible és d’entre 4 i 12 setmanes, els experts han vist que la segona és més efectiva si s’aplica més tard. L’Agència Europea del Medicament també va recomanar l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca entre els majors de 55 anys, com va fer l’OMS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt