Salut

L’hospital de Palamós incorpora la impressió 3D

Aquesta tecnologia permetrà preparar les intervencions quirúrgiques amb més detall i adaptar i personalitzar peces per als exercicis de rehabilitació

També es crearan peces per als equips

Serveis Integrats de Salut Baix Empordà, que gestiona l’hospital de Palamós, ha incorporat la tecnologia d’impressió 3D. Aquesta tecnologia permetrà preparar les intervencions quirúrgiques amb més detall i adaptar i personalitzar peces per als exercicis de rehabilitació i, també, per a la creació de peces específiques per al departament d’enginyeria i manteniment.

Ara mateix, el servei de diagnòstic per la imatge ja ha començat a aplicar aquesta tecnologia aprenent a extreure les imatges del tomògraf per poder ser posteriorment postprocessades i impreses a escala real en 3D. D’aquesta manera s’obtenen peces que poden ser utilitzades en la preparació d’intervencions quirúrgiques o com a guies de tall que ajuden, en aquest cas, el metge traumatòleg a planificar i practicar millor les intervencions i reduir el temps d’aquestes.

Pel que fa al servei de rehabilitació, la impressió 3D els permet crear productes adaptats i personalitzats per a cada pacient, i omplir el buit que a vegades hi ha en altres productes comercials i fins i tot abaratir costos. Fins ara, s’han confeccionat petites ortesis en l’àmbit de dits i algunes peces de suport per a la vida diària, tot i que en un futur està previst que es desenvolupin peces més grans.

Per al departament d’enginyeria i manteniment la impressió 3D els facilita l’oportunitat de crear objectes, peces, suports o recanvis que els fan falta però que són difícils de trobar o no es troben. El fet de poder-los fabricar amb aquesta tecnologia els permet, per tant, donar un millor servei gràcies a la generació d’elements adaptats a les seves necessitats. Per exemple, s’ha imprès cinc fundes per protegir el tub de la fibra endoscòpica.

Creació del grup

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà el mes de juliol del 2020 es va adquirir una impressora 3D i es va crear un grup de treball format per diferents serveis com diagnòstic per la imatge, enginyeria i manteniment, rehabilitació i formació que van formar-se en matèria de disseny i maneig d’aquesta tecnologia per investigar com incorporar-la en els serveis que presten.

El grup està format per: Mónica Ramírez, del servei de rehabilitació; Josep Martorell i Nicolás Vega, del servei de diagnòstic per la imatge; Benjamí Tauler, David Pardo i Javier González, del departament d’enginyeria i manteniment, i Francisco Rodrigo, del servei de formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona