Salut

Els líders de la UE acorden avançar per tenir un ‘certificat Covid’ a l’estiu però no aclareixen si servirà per viatjar

Els 27 encara no es posen d’acord sobre l’ús que es pugui fer del document

Brussel·les es compromet a “coordinar els estàndards” i a desenvolupar un sistema que connecti les dades de tots els països

Els líders de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dijous continuar treballant en un ‘certificat Covid’ que podria estar operatiu a l’estiu.

La proposta d’un certificat de vacunació, defensada pels estats que depenen més del turisme com Grècia o Espanya, avança a nivell europeu, però es mantenen les diferències entre els 27 sobre quin ha de ser l’ús d’aquest document.

Segons ha explicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de la reunió virtual dels líders, els socis han fet “un pas” cap a la “convergència” per posar en marxa aquesta iniciativa. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha remarcat que “encara hi ha feina a fer” al respecte.

Els membres del Consell plantegen ara el certificat com un document on no només s’estableixi si la persona s’ha vacunat o no, sinó que també pugui constar altres informacions relacionades amb la Covid-19, com per exemple el resultat de proves PCR o si la persona ha passat la malaltia.

Segons Von der Leyen, la Comissió Europea s’ha compromès amb els líders a “coordinar els estàndards” d’aquest certificat i a desenvolupar un sistema que connecti les dades de tots els països. El sistema seria similar al ja utilitzat per connectar les dades dels formularis de viatge. La presidenta de l’executiu europeu ha estimat que aquest sistema podria estar operatiu en tres mesos.

Per determinar l’ús del certificat, els líders europeus en tornaran a debatre en pròximes trobades, però cada estat ja anirà preparant els seus propis sistemes, segons ha explicat Von der Leyen. “Ens hem de moure ràpid si volem que estigui preparat a l’estiu”, ha subratllat.

Davant les divergències sobre l’ús del certificat, la presidenta de la CE ha considerat que el document ha de garantir un “balanç” per tal que sigui una “opció oberta per a tothom”.


Acord per mantenir “fortes restriccions”
En les conclusions de la trobada, els líders europeus aposten per mantenir “fortes restriccions” per frenar l’expansió de la Covid-19, especialment pels “reptes addicionals” que suposen les noves variants. Els 27 també coincideixen que s’han de restringir els viatges no essencials, però que les mesures han de ser “proporcionals” i “no discriminatòries”.

Un altre dels punts que han abordat els líders ha estat com augmentar la producció de vacunes a la UE. En aquest sentit, les conclusions es limiten a indicar que és “urgent” accelerar l’autorització de les vacunes, la seva producció i distribució.

Davant els retards en les entregues de les farmacèutiques, els líders europeus donen suport a la Comissió Europea, que ha gestionat la compra de les vacunes de manera centralitzada, i reclamen “predictibilitat” i “transparència” a les companyies, així com “respecte” als contractes.

Von der Leyen ha assegurat que és factible que el 21 de setembre estigui el 70% de la població vacunada, l’objectiu marcat per la Comissió Europea. Segons ha indicat, s’han distribuït 50 milions de dosis als Estats, que n’han administrat 29 milions. A finals de setmana, segons els càlculs de l’executiu europeu, s’haurà vacunat el 6,4% de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona