Salut

El sector de la salut com a nou motor econòmic

La Fundació Salut Empordà i l’Ajuntament de Figueres hi veuen una via per reactivar l’economia de la comarca

El sector de la salut, a més de la seva primera funció de vetllar per l’estat de salut de la població, també té potencial com a eix de desenvolupament econòmic i generació d’ocupació. Aquesta és l’aposta de la Fundació Salut Empordà (FSE) i de l’Ajuntament de Figueres, que veuen en aquest sector una oportunitat per reactivar l’economia de l’Alt Empordà. La base d’aquest projecte és considerar el sector de la salut com “un accelerador del creixement econòmic i de la transformació tecnològica, que es transfereix a altres sectors de l’economia”. Un sector que, diuen els promotors d’aquest projecte, es caracteritza per “una alta capacitat d’innovació, és aglutinador de talent i coneixement, i repercuteix en més esperança de vida i més benestar per a la població”.

Les principals potencialitats de cara al futur en què es vol treballar amb aquesta iniciativa són la relació amb els sectors del turisme, l’educació, productes alimentaris i esports, i les seves vinculacions amb l’àmbit de la salut (envelliment saludable, turisme saludable, dieta mediterrània).

Primera fase de diagnosi

Per concretar aquest projecte, la FSE i l’Ajuntament figuerenc han encarregat un estudi a la Fundació Unió (entitat vinculada a la Unió Catalana d’Hospitals), que ha finalitzat la primera fase del seu treball. Aquesta fase ha consistit en la recollida d’informació, avaluació de dades socioeconòmiques, detecció de punts forts, febles, oportunitats i amenaces pendents. D’entrada, aquesta fase de diagnosi confirma un context econòmic gens optimista a l’Alt Empordà: actualment, l’atur a Figueres se situa al voltant del 15% i, a la comarca, del 12,6%, mentre que la mitjana catalana és de l’11%. Afecta, especialment, dones de més de 45 anys i joves, amb un predomini de l’ocupació en sectors tradicionals i de serveis. A més, l’Alt Empordà té una baixa ocupació en el sector de la salut: a la comarca és del 4%; en canvi, la mitjana catalana supera el 10%.Altres indicadors que recull aquest estudi són que Figueres és la quarta ciutat catalana amb més habitants de més de 70 anys que viuen sols i que un 47,8% de la població està en risc de pobresa, mentre que a Catalunya el percentatge és del 22,5%. El conjunt d’aquestes dades justifica la necessitat d’actuar en el desenvolupament econòmic i la generació d’ocupació a la comarca.

Propostes a l’abril

La segona fase de l’estudi, en què s’està treballant ara, consistirà a definir una proposta d’àmbits d’actuació prioritària, “projectes estratègics i itineraris formatius, i la realització dels grups focals per dissenyar iniciatives concretes d’ocupació d’àmbits transformadors”. La presentació final de l’informe es preveu per al mes d’abril. El projecte es beneficia d’una subvenció de 13.552 euros del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i té un cost total de 16.940 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona