Salut

Simón anima a fer un últim esforç i suportar les restriccions una mica més

El director del CCAES augura que “en un mes o mes i mig” la situació serà molt diferent gràcies a la vacunació

La incidència acumulada de la Covid-19 a l’Estat continua baixant i ja se situa en els 175 casos per cada 100.000 habitants

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha demanat aquest dilluns a la societat un darrer esforç en la lluita contra la pandèmia de coronavirus.

En la roda de premsa d’aquest dilluns per informar de la situació de la Covid-19 a l’Estat, Simón ha animat la ciutadania a mantenir les mesures de control unes setmanes més per mantenir l’evolució favorable de l’epidèmia. “No queda tant, queda un mes, mes i mig” i podem “aguantar”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha insistit que cal mantenir la prudència i evitar comportaments que comprometin el control dels contagis, com les festes il·legals.

Respecte de la possibilitat de flexibilitzar la mobilitat de cara a la Setmana Santa, Simón ha considerat que aquesta possibilitat “no es pot ni tan sols plantejar” si les condicions epidemiològiques no són les adequades. El portaveu de Sanitat, ha volgut deixar clar que la seva visió com a epidemiòleg no és la de “salvar festes”, com la Pasqua, “o manifestacions”, com la del 8 de març, sinó “controlar la transmissió”.


Optimisme sobre la vacunació
Simón ha augurat que passades aquestes setmanes el panorama serà molt diferent gràcies a l’acció de les diverses vacunes que s’administren actualment. Segons ell, malgrat els problemes de subministrament es podran mantenir els objectius de tenir el 80% de la població de més de 80 anys vacunada a finals de març o principis d’abril i el 70% de la població general vacunada a finals d’estiu.

“Tindrem vacunes suficients per aconseguir el primer objectiu i tindrem molta més probabilitat d’aconseguir el segon objectiu perquè hi haurà més vacunes i més empreses subministrant-ne”, ha explicat. Simón ha recordat que a principis d’abril s’espera que comenci a arribar el quart vaccí, el de Janssen.

Sobre la possibilitat d’administrar només una dosi de les vacunes, com fa el Regne Unit, Simón ha afirmat que no cal seguir aquest tipus d’estratègia perquè la situació entre els dos països no és comparable. És per això que ha defensat que és preferible seguir la fitxa tècnica de les vacunes per controlar la pandèmia.

El portaveu de Sanitat també s’ha referit a la repercussió de la variant britànica de la Covid-19. Segons ell, amb les dades actuals no es pot calcular amb precisió l’afectació que ha tingut en l’àmbit estatal, però ha assegurat que el brot s’ha pogut controlar amb les mesures que ja s’aplicaven.

En relació al passaport Covid en què treballa la Unió Europea (UE), Simón ha opinat que aquesta pot ser una eina “magnífica” per controlar l’epidèmia i la seva transmissió entre països, i per tant, pot ser “molt útil” en Estats com l’espanyol que tenen el turisme com un dels principals motors econòmics. Però al mateix, ha advertit que és un instrument que “en un moment d’escassetat encara de vacunes” pot comportar també algun problema.

Evolució favorable

Redacció

Els indicadors de l’epidèmia continuen baixant a l’Estat tot i que la pressió hospitalària es manté elevada, sobretot a les unitats de cures intensives (UCI).

L’últim balanç del ministeri de Sanitat eleva a 3.204.531 els positius de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia. Són 15.978 més que divendres, però un increment força més baix (-4.871) que el de fa una setmana, quan es comptaven 20.849 nous casos. En les últimes 24 hores s’ha diagnosticat 1.159 positius, 455 menys que els notificats dilluns passat.

La incidència del virus acumulada en els darrers 14 dies (IA14) continua baixant per sota dels 200 casos per cada 100.000 habitants. El balanç d’aquest dilluns situa la IA14 en els 175,63 casos, 18,28 punts menys que divendres i 76 menys que fa una setmana. La taxa de positivitat dels últims set dies baixa mig punt més i se situa en el 6,62%.

També segueixen en descens l’ocupació de llits d’hospital pels pacients amb la Covid-19, tot i que encara és força elevada. Aquest dilluns hi ha 11.754 pacients ingressats amb el coronavirus (-453) que suposen el 9,36% de la capacitat total (-0,31).

A les UCI els malalts amb la Covid-19 encara suposen més d’un quart del total. A dia d’avui hi ha 2.923 (-98)crítics que ocupen el 28,09% dels llits d’aquestes unitats (-0,68). En les últimes 24 hores hi ha hagut 764 ingressos i 570 altes.

Des de l’inici de la pandèmia han mort 69.609 persones amb el coronavirus, 467 més que divendres. 665 d’aquestes defuncions s’han notificat els darrers set dies.

D’altra banda, en el conjunt de l’Estat ja s’han administrat 3.829.465 vacunes contra la Covid-19, 223.830 més que divendres, que suposen el 84,9% de les dosis distribuïdes fins ara entre les comunitats (4.508.845).

Un total de 1.261.848 persones ja ha completat la pauta de vacunació (dues dosis).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia