Salut

Més de 200.000 persones no saben si rebran la segona dosi

La suspensió de la vacunació als menors de 60 anys amb AstraZeneca deixa un escenari incert als treballadors essencials que ja han rebut el vaccí

La Comissió de Salut, que aplega ministeri i comunitats, la recomana ara només dels 60 als 69 anys i veurà més endavant la solució per als menors de 60

Creix la pressió a Sánchez, de visita a Angola, perquè relati el desgavell

La decisió, dimecres a la nit, de l’Estat en el sentit de limitar la vacunació amb AstraZeneca a la franja d’edat compresa entre els 60 i els 65 anys ha deixat als llimbs unes 200.000 persones que tenen una edat inferior a la seixantena i que ja han rebut la primera dosi del vaccí. Bàsicament es tracta de persones que pertanyen a col·lectius essencials que ara estan pendents de com els afecta la decisió del Ministeri de Sanitat d’aturar “per precaució” la vacunació. El ministeri ha entregat a Catalunya unes 519.100 dosis d’AstraZeneca, amb les quals s’ha vacunat 434.418 persones en primera dosi i cap encara en la segona. D’aquestes, més de 200.000 tenen menys de 60 anys. Tot i que des del Departament de Salut es van començar a anul·lar les cites dimecres a la nit per als menors de 60 anys, en alguns llocs hi va haver certa confusió, ja que persones amb hora s’hi van adreçar igualment en no haver-se assabentat que havien rebut el missatge.

Ahir al matí, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, plantejava diverses possibilitats: inocular la segona dosi d’AZ, aplicar una segona dosi amb alguna altra marca –la més improbable– o quedar-se únicament amb la primera, ja que s’estima que el pacient vacunat està immunitzat en un 70%. Darias insistia ahir en el missatge que les vacunes “són segures, eficaces i salven vides”.

La consellera de Salut, Alba Vergés, afirmava ahir que confia que l’interrogant es resolgui la setmana vinent al Consell Interterritorial. Ara per ara, no hi ha ningú amb la segona dosi d’AstraZeneca posada i hi ha de termini fins a finals d’abril, quan s’haurien de començar a posar les primeres segones dosis. “Tenim dies encara, però espero que es prengui la decisió com més aviat millor per reduir els neguits”, va afirmar. Vergés també va dir que comparteix l’argument de l’alcaldessa Ada Colau de revisar el confinament comarcal a Barcelona i que les restriccions de la mobilitat siguin d’àmbit metropolità. “Barcelona és una ciutat molt densa on no hi ha gaires espais verds i, per tant, cercar les millors propostes és una obligació”, va assegurar. Tot i això, hi va afegir que cal saber l’opinió de tot el món local de l’àrea metropolitana i, un cop se sàpiga, es prendrà la decisió

El Departament de Salut va descartar ahir que de moment hi hagi cap relació entre la mort de dos homes a Tàrrega i Cervera i la vacuna d’AstraZeneca. Tots dos van morir al cap de poques hores de rebre el vaccí. En el cas de Tàrrega, es tracta d’un home de 65 anys que es va vacunar dimecres al matí i que va morir a la tarda. El de Cervera, que tenia 63 anys, va rebre la vacuna el 25 de març i va perdre la vida l’endemà. Segons informava l’Agència Catalana de Notícies, aquest últim va anar dues vegades al CAP dient que tenia molt mal de cap, però en totes dues ocasions li van dir que era un efecte secundari freqüent del vaccí.

Comissió de Salut

L’endemà de reunir el Consell Interterritorial, la Comissió de Salut Pública –que aplega ministeri i responsables de Salut de les comunitats– es reunia ahir a la tarda per abordar com procedir. L’acord va ser recomanar vacunar amb AstraZeneca només les persones que van dels 60 als 69 anys, que són els nascuts entre el 1952 i el 1961. La novetat sobre la pràctica és l’ampliació als compresos entre els 66 i els 69 anys. En canvi, les marques Pfizer i Moderna estan destinades als majors de 80 anys i més tard als majors de 70 anys.

Pel que fa a l’atzucac de què fer amb els menors de 60 anys als quals els pertoca vacunar-se d’acord amb els criteris de l’estratègia de vacunació, la Comissió de Salut es limita a guanyar temps i ajorna les cites i els calendaris en espera de trobar una solució més endavant. “I respecte a les persones que han rebut una primera dosi d’AstraZeneca, la Comissió comunicarà pròximament la decisió sobre la segona dosi segons es vagi actualitzant i ampliant l’evidència científica, les avaluacions de l’EMA [Agència Europea del Medicament en les sigles angleses] i en comunicació amb altres països de la UE”, conclou la nota informativa.

Confiança ciutadana

El desgavell de les edats amenaça d’erosionar la confiança ciutadana, segons els experts. Amós García, president de l’Associació de Vacunologia, tem que emergeixi “l’estigma de pensar que hi ha vacunes bones i dolentes”. Segons l’exdirector d’emergències de l’Organització Mundial de la Salut, Daniel López-Acuña, “la confiança de la població quedarà molt minada”. És la derivada de l’informe de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que ha investigat els 86 casos de trombosi –62 de cerebrals i 24 d’abdominals– que els estats han reportat fins al 22 de març, i ha inclòs com a “efectes secundaris molt rars” aquesta “inusual” possibilitat. Per calibrar el pes estadístic, cal dir que fins al març van ser vacunades més de 30 milions de persones. L’EMA obliga AstraZeneca a incloure un avís dels efectes “molt rars”, però alhora certifica “l’elevada efectivitat” del vaccí per salvar vides i la necessitat de seguir avançant cap a la immunitat.

I Sánchez promet el 70%

Si l’enrenou sacseja la comunitat científica fins a la dissensió, no és menor la controvèrsia en l’àmbit polític, i encara més després que el president Pedro Sánchez, que no compareixia a La Moncloa des del 26 de febrer, pintés el calendari amb el color de l’esperança amb l’anunci que a l’estiu hi haurà un 70% de la població vacunada.

Tot i ser de visita oficial a Angola, el PP li exigeix que doni la cara. “Quan hi ha problemes amb la vacuna, Sánchez marxa a Angola, com va marxar a Doñana en la segona onada”, censurava el líder del PP, Pablo Casado. El PP exigeix la compareixença de Darias al Congrés, però la cambra ja tenia fixat un ple per a dimecres que ve amb la compareixença de Sánchez abans d’aquesta crisi. Des del 27 de desembre s’han injectat 9,3 milions de dosis i tres milions de persones (7,3%) han completat la vacunació. Hi ha quatre vacunes avalades a la UE –AstraZeneca, Pfizer, Moderna i Janssen–, però de l’última no n’ha arribat cap dosi.

Els ERTO, més enllà del 31 de maig i de manera “similar”

Els ERTO són l’escut contra la destrucció de llocs de treball per la pandèmia i tenien data de caducitat, el 31 de maig, però la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, anuncia que seguiran en marxa més enllà i de manera “similar a l’actual”. És la comissió tripartida –Treball, sindicats i empresaris– la que negociarà “en breu” com seran els expedients de regulació temporal. “Els assalariats de pimes han estat els principals beneficiaris dels ERTO, un mecanisme contrastat en la seva utilitat i que ha de seguir exercint la seva protecció”, sosté Díaz.

Els Agents Rurals van posar 53 denúncies pel pont

Durant la Setmana Santa, el cos d’Agents Rurals ha posat 46 denúncies per haver circulat a motor camp a través o en vials prohibits i 7 per haver fet focs d’esbarjo o haver usat gas sense autorització en zones forestals. També han realitzat 345 inspeccions de caça i pesca, que han acabat amb 4 denúncies per incompliment de la normativa de caça i 36 denúncies per incompliment de la de pesca. El cos ha fet 151 inspeccions en àrees recreatives, 142 inspeccions d’acampades, 148 de circulació motoritzada i 206 serveis per controlar l’afluència d’usuaris als espais naturals.

Les empreses de consum demanen ser prioritàries

Les empreses de gran consum, tant cooperatives com indústries, i les de distribució d’aliments i béns de primera necessitat, demanen al govern de l’Estat i de les autonomies ser prioritaris en la vacunació. Demanen que els seus 2,3 milions d’empleats siguin també considerats essencials. Una compareixença de les grans empreses dels grans magatzems i alimentàries va servir per reclamar una prioritat després de l’esforç de desinfecció i aïllament que han dut a terme en l’últim any en pandèmia. Proposen ser vacunats a través de les mútues laborals.

Se suspèn la circulació del Tren dels Llacs

A conseqüència del tancament comarcal s’ha suspès la circulació del Tren dels Llacs (el tren històric que uneix Lleida i la Pobla de Segur). FGC tenia previst fer 29 circulacions aquest any, que tot just havien començat el dissabte passat, dia 3 d’abril, amb desenes d’usuaris.

Masella tanca diumenge pel confinament

L’estació de Masella serà l’última de les instal·lacions d’esquí que tanqui les portes. Pretenia allargar la temporada, però l’estació privada del municipi cerdà d’Alp ha decidit tancar arran del confinament comarcal que entra avui en vigor i que li restarà clients els pròxims dies.

Denuncien que els marginen en la vacunació

L’Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) i el Sindicato Unificado de la Policía Nacional (SUP) han denunciat que la Generalitat “margina” els agents de tots dos cossos a Catalunya en el procés de vacunació, ja que no els cita com a col·lectius prioritaris a vacunar.

Registre per si no es té targeta sanitària

El Departament de Salut ha creat un registre perquè les persones sense targeta sanitària puguin identificar-se i rebre la vacuna. La identificació s’adreça exclusivament a “persones desplaçades residents a Catalunya sense targeta sanitària individual o document identificatiu”.

Les UCI, prop del mig miler d’ingressats

Les dades continuen sent dolentes a Catalunya. I un dels principals indicadors, la pressió sobre les UCI, no para de créixer, i ahir ja es vorejava el mig milers d’ingressats, fins a les 483 persones. Si les dades fossin relativament positives, les UCI haurien d’acollir un màxim de 300 malalts greus. A finals de març s’havia aconseguit situar el nombre d’ingressats per sota dels 400, però el nombre no para de créixer i això sense que encara s’hagin produït els previsibles casos derivats de l’obertura de la Setmana Santa. Des d’aleshores, i en només dues setmanes, el nombre de crítics ha augmentat pràcticament en un centenar.

El nombre de nous malalts de Covid-19 hospitalitzats es manté estable i era de 1.709 persones aquest dijous, tres menys que la vigília, s’han diagnosticat 2.148 nous contagis i s’han notificat 28 morts més en les últimes 24 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona