Salut

Sánchez demana a Ayuso “serietat i responsabilitat” i l’insta a cooperar contra la pandèmia

El cap del govern espanyol recorda a la presidenta madrilenya que la seva comunitat registra un de cada quatre mort per la Covid-19

El líder socialista diu que les xifres de la pandèmia a Madrid “parlen per elles mateixes”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest divendres a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que aparqui la confrontació i comenci a cooperar en la lluita contra la pandèmia.

En una roda de premsa a Dakar amb el president del Senegal, Macky Sall, el cap de l’executiu espanyol ha recordat a Ayuso que Madrid encapçala les pitjors dades en tots els indicadors i en l’última setmana una de quatre morts per Covid-19 a l’Estat s’han registrat a la Comunitat.

Sánchez ha assenyalat que les xifres de Madrid “parlen per elles mateixes”. Ha posat d’exemple que la mitjana de l’Estat d’incidència acumulada és de 174,52 casos per cada 100.000 habitants i a Madrid s’eleva a 315,49.

En aquest sentit, ha recordat que quan una comunitat supera els 200 casos a 14 dies “les autoritats sanitàries ens diuen que està en risc molt alt”.

El líder socialista ha afegit que Madrid també esta per damunt de la mitjana i en “risc molt alt” pel que fa a l’ocupació de les unitats de cures intensives (UCI), amb un 38,56% davant la mitjana d’un 20,26%, i en llits d’hospital “també està per sobre de la mitjana nacional”. “La taxa de positivitat també és de les més altes del país, un 9,93%”, ha afegit.

Segons Sánchez, aquestes xifres són “prou eloqüents” per “deixar el missatge de la confrontació i per començar a col·laborar, cooperar i lluitar contra el virus”. És per això que ha demanat a la presidenta madrilenya “serietat i responsabilitat” i que treballi “per reduir aquesta corba de contagis”.

El president espanyol ha fet aquestes manifestacions després de protagonitzar un primer intercanvi de retrets amb Ayuso aquest divendres al matí, quan en una conversa informal amb els periodistes que l’acompanyen a la gira africana ha acusat Ayuso d’amagar contagis a les xifres oficials. La presidenta madrilenya li ha replicat amb el refrany “pensa el lladre que tothom roba”.


Vacunació
Pel que fa a la vacuna d’AstraZeneca, Sánchez ha recordat que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) manté que “és segura”. En tot cas, el seu govern només l’administra a majors de 60 anys.

No ha aclarit, però, quin criteri adoptarà el ministeri de Sanitat en relació a les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. En aquest sentit, ha garantit que l’executiu actuarà d’acord amb el que digui la ponència tècnica de vacunació i la comissió de salut, “perquè sempre farà el que diguin els científics i tècnics”.

Preguntat per la decisió d’Alemanya de negociar de manera bilateral la compra de la vacuna russa contra la Covid-19 Sputnik-V, ha recordat que si bé “no hi ha cap país que s’oposi a la compra” de vacunes, “a la UE hem dit que les vacunes que subministrarem als compatriotes han de tenir l’aprovació de la EMA”. “Si la Sputnik la té la incorporarem no només a Alemanya, sinó a tot Europa”, ha reblat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres