Salut

Inici dels cribratges amb PCR d’automostra nasal

Els ‘kits’ d’automostra es poden recollir al CUAP Güell de Girona de deu del matí a set de la tarda fins divendres

La setmana vinent l’acció s’estendrà inicialment a Lloret de Mar i Roses

El Departament de Salut impulsa avui els cribratges poblacionals amb PCR d’automostra a la regió sanitària de Girona, que es faran a través dels centres d’atenció primària. L’acció comença avui a la ciutat de Girona i hi estarà operativa durant dos dies, fins demà. Les persones que hi participin podran recollir el kit d’automostra en una carpa instal·lada davant del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) Güell en horari continuat de deu del matí a set de la tarda. Està adreçat a persones d’entre 16 i 60 anys, asimptomàtiques, que no hagin passat la Covid-19 en els últims tres mesos i que no hagin estat vacunades. Els que vulguin participar-hi rebran un paquet d’automostra i cada un decidirà si fer-se-la en aquell moment o emportar-se el paquet a casa i entregar la mostra com a molt tard mitja hora després d’haver-se-la fet.

El procediment per prendre’s la mostra és senzill i en el mateix paquet s’explica com funciona. Cal introduir l’escovilló uns dos centímetres per la primera fossa nasal i girar-lo per fregar contra les parets nasals durant cinc segons. Cal retirar l’escovilló i fer el mateix procediment amb la segona fossa nasal. Quan ja hi hagi les dues mostres, s’ha de posar l’escovilló dins del tub que hi ha en el paquet i tancar-lo dins de la bossa hermètica per poder-lo tornar al punt de recollida. També s’hauran de posar les etiquetes correctament amb els codis de barres inclosos en cada lot per vincular cada mostra amb cada pacient.

Els participants podran consultar el resultat de la PCR a La Meva Salut entre 48 i 72 hores després de la recollida de la mostra. En cas de positiu, el Servei de Vigilància Epidemiològica contactarà amb el pacient per comunicar-li l’aïllament pertinent i fer l’estudi dels contactes. El cribratge serà seriat, de manera que cada participant podrà fer-se una PCR cada quinze dies mentre duri la realització del cribratge al territori. La setmana vinent, el cribratge s’estendrà a Roses (Alt Empordà) i Lloret de Mar (Selva) i properament Salut informarà de les dates i els punts on es podrà recollir el paquet d’automostra. La tria dels territoris on es desenvoluparan aquests cribratges s’ha fet seguint criteris epidemiològics i poblacionals.

Tallar la cadena

El gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, va fer una crida a la participació de la ciutadania i va assenyalar que és una nova estratègia per “tallar el màxim de cadenes de transmissió”. “Les automostres són una oportunitat per detectar persones asimptomàtiques”, va recalcar. En l’última setmana, entre el 18 i el 24 d’abril, s’han confirmat 206 casos més a la ciutat de Girona i el risc de rebrot se situa en 390 punts i l’Rt a 0,90. En el conjunt de la regió, hi ha 177 pacients ingressats als hospitals, 50 dels quals als serveis de crítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona