Salut

Vacunació “global” per a la immunitat i crida a la responsabilitat

El conseller de Salut alerta que s’ha d’actuar arreu per evitar que les noves variants s’escapin del vaccí

El president Aragonès reconeix que és un moment “complicat” i assenyala el compromís d’accelerar el procés de vacunació

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va alertar que davant l’amenaça de la mutació del virus i que pugui entrar una nova variant s’ha d’accelerar la vacunació, que ha de ser “global”. Argimon va manifestar en una entrevista a TV3 que si no és així el problema serà quan arribi i “s’escapi de la vacuna”. En aquesta línia, Argimon assenyala que s’hauria d’ampliar la immunització més enllà del 70% de la població per no fer “curt” perquè cada variant “tindrà avantatge sobre l’anterior”. La cinquena onada, amb un creixement exponencial i més de 7.400 nous contagis en les últimes hores, està provocant l’augment del nombre de persones que necessiten hospitalització, amb 610 pacients ingressats.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reconeixia en la seva compareixença al Parlament que Catalunya viu “un moment complicat” en la pandèmia per l’augment descontrolat de contagis i va fer una crida a la “responsabilitat” de tota la població. El president català reconeixia el dèficit de professionals en la sanitat pública i assegurava que el compromís és avançar en el procés de vacunació, sobretot dels més joves, i reduir en la mesura que sigui possible la càrrega en l’atenció primària.

El màxim responsable de Salut va anunciar que s’habilitaran punts de suport a quatre hospitals de la ciutat de Barcelona perquè es puguin fer proves de detecció, davant l’allau de feina a l’atenció primària. Amb un risc de rebrot (EPG) desbocat, de 1.460 punts, el més alt registrat en tota l’epidèmia, i una velocitat de propagació (Rt) de 3,39, que suposa que el nombre d’infectats es triplica cada dia, els hospitals catalans comencen a preparar llits per rebre en els pròxims dies més pacients.

Autobusos de nit

Per avançar en la vacunació es posen en marxa sis punts de vacunació mòbils a tot el territori per a persones de més de 40 anys, que rebran una sola dosi de pauta completa de Janssen. Els primers van començar a vacunar ahir, com el que es va instal·lar a l’Arc de Triomf. Segons el conseller, “si cal aquests punts treballaran de nit” en una nova estratègia de vacunació que vol atendre persones més vulnerables que no accedeixen a l’atenció primària, i s’aniran movent pel territori sense anunciar-ho gaire per no provocar un efecte crida.

El conseller de Salut reconeixia que davant l’explosió de contagis, no farien el mateix amb la relaxació de restriccions, i demanava “extremar les mesures” en activitats com ara els festivals, que es mantindran, després del tancament de les discoteques com a mínim durant els propers quinze dies. Els organitzadors hauran de garantir els test d’antígens als assistents o demanar un certificat de vacunació si tenen el públic dempeus, amb aforaments superiors a les 500 persones.

El municipi de Canet de Mar, que el cap de setmana va rebre 22.000 persones al festival Canet Rock, figurava ahir com el lloc de Catalunya amb la velocitat de propagació més alta, on cada infectat contagia de mitjana cinc persones, per la qual cosa s’està multiplicant cada dia per cinc el nombre d’afectats.

Sobre el tancament de l’oci nocturn, el conseller Argimon assegurava que ha estat font de contagis i assenyalava que quan pugui reobrir també s’hauran de demanar tests d’antígens o el certificat de vacunació completa. Segons Salut, des que van reobrir a finals de juny, s’han detectat fins a 31 brots en discoteques, amb 456 positius afectats. Si bé els contagis continuen concentrant-se en els joves, el virus ha tornat a entrar a les residències de gent gran; hi ha una desena de centres que tornen a estar classificats de color vermell pel fet de tenir brots actius.

LES FRASES

La vacunació ha de ser global perquè la variant entrarà i el problema és que s’escapi de la vacuna
Josep Maria Argimon
conseller de salut

LA XIFRA

31
són els brots detectats a les discoteques, amb 456 positius, segons la darrera actualització de Salut.
L’onada se centra en els joves pel fet de no estar vacunats i cal accelerar la vacunació per protegir-los
Pere Aragonès
president de la generalitat

Sanitat descarta endurir mesures

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, no es planteja endurir mesures i descarta un nou toc de queda per frenar l’augment de contagis de les darreres setmanes. En la reunió del consell interterritorial d’ahir, la ministra Darias assegurava que donarà suport a les comunitats autònomes en les decisions que prenguin. Algunes, com Catalunya, han fet marxa enrere en la reobertura de l’oci nocturn, després de considerar que era un dels principals focus dels contagis. La titular de la cartera sanitària del govern espanyol també descartava prendre cap mesura unificada per atacar el virus, i es remetia a les “nombroses” eines que els governs autonòmics tenen a l’abast.

Científics volen accions per fer arribar el vaccí

Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona demana accions per incrementar la confiança en la vacunació a l’Estat espanyol, que inclogui els col·lectius en risc d’exclusió, i assegurar que “ningú queda enrere”.

Impuls productiu per als municipis de la conca d’Òdena

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha posat en marxa un pla valorat en gairebé un milió d’euros per fomentar l’ocupació i la millora del teixit productiu dels municipis afectats pel tancament perimetral de la conca d’Òdena.

Els farmacèutics s’ofereixen de nou a vendre els tests

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya diu que és “incomprensible” que encara no puguin dispensar tests d’antígens sense recepta mèdica, en un moment de congestió de l’atenció primària per la cinquena onada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona