Salut

Salut estudia oferir “algún incentiu” als joves perquè es vacunin

Cabezas no descarta ara implantar el certificat Covid per accedir a la restauració o la cultura i demana al govern espanyol que ho reguli

La secretària de Salut Pública veu difícil arribar al 90% de vacunats perquè suposaria que ho està el 100% de la població major de 10 anys

Salut estudia amb altres departaments de la Generalitat oferir alguna mena d’“incentiu” als joves per animar-los a què es vacunin contra la Covid-19.

La secretaria de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dimarts en una entrevista amb Catalunya Ràdio que al voltant d’un milió de persones que es poden vacunar a Catalunya encara no ho han fet. Per estendre la immunització a aquestes persones, sobretot als més joves, el seu departament reforçarà les campanyes de conscienciació a les xarxes socials i accions com trucades telefòniques a persones pendents de vacunar-se, els punts vacunals sense cita prèvia o a llocs estratègics com els campus de les universitats, com el que es posarà en marxa demà dimecres a la Universitat Autònoma de Barcelona.

A Catalunya, el 69,1% dels ciutadans ja ha completat la pauta i el 72,6% té la primera dosi posada i hi ha 1,5 milions de vacunes a la nevera. En el grup de 20 a 39 anys, un terç encara no s’ha vacunat, malgrat que fa dos mesos que poden fer-ho i que tenen risc també de patir una Covid greu. En aquestes edats hi va haver durant la cinquena onada 2.500 ingressos, 319 a l’UCI i 9 morts, ha avisat Cabezas. 

Per arribar al sector més jove de la població que encara no s’ha vacunat Salut estudia oferir “algun incentiu a les persones” que ho fan, com podrien ser descomptes per anar al teatre, concerts o als albergs juvenils. Cabezas ha precisat que busquen una fórmula “que sigui justa” i de la qual no se’n beneficiïn només els qui encara s’han d’immunitzar que no suposi l’incentiu només per al que es vacuna ara sinó també per al que ja ho està.

Preguntada per l’objectiu d’assolir el 90% de població immunitzada, Cabezas ha reconegut que aquest és “molt ambiciós”. Cabezas ha garantit que “ho intentarem al màxim” però ha estimat que “el sostre vacunal està entre el 85% i el 90%”, ja que cal tenir en compte que al voltant d’un 10% de la població té menys de 10 anys i arribar al 90% suposaria assolir el 100% de tota la resta.


Implantar el certificat
La responsable de Salut Pública ha apuntat que ara que tota la població major de 12 anys a vacunar ja té accés als antídots es plantegen implantar el certificat Covid per accedir a establiments o esdeveniments culturals. No obstant això, ha admès que aquesta mesura ha de venir d’una estratègia estatal en vista que els governs autonòmics que han intentat implantar-la han vist com la tombaven els seus respectius tribunals superiors de justícia. És per això que demanaran al govern espanyol que reguli el passaport sanitari.


La prioritat, l’inici de curs
Cabezas ha valorat positivament la millora de la situació epidemiològica que apunten a la sortida de la cinquena onada. No obstant això, ha advertit que la xifra d’ingressats en llits de crítics encara és molt alta (316)i ha costat prop de deu dies reduir restar 100 pacients crítics al total. La secretària de Salut Pública ha situat en el centenar ingressats a les UCI el llindar per sota del qual la Covid passaria de ser “la malaltia” a “una malaltia més”.

En relació amb la reobertura de l’oci nocturn, ha avisat que en aquests moments l’objectiu és ampliar la vacunació i “obrir bé” el curs escolar i universitari. “Tots els esforços estan posats en la vacunació per obrir bé les escoles el dia 13”, ha dit.

En aquest sentit, ha indicat que primer caldrà veure què passa en aquest principi de setembre i “la repercussió de l’inici de curs en les dades epidemiològiques. Preguntada per si es podria reobrir les discoteques abans de l’inici de la Festa de la Mercè la secretària de Salut Pública tampoc no ha volgut concretar cap data. Sí que ha explicat que Salut es va reunir ahir amb la patronal d’oci nocturn Fecasarm i no es va arribar a cap acord.

L’Ajuntament de Barcelona i la patronal d’oci nocturn defensen que la reobertura de l’oci nocturn reduiria les entrompades al carrer dels caps de setmana, on moltes persones no porten mascaretes ni respecten les distàncies de seguretat, però la secretària de Salut Pública ha assenyalat que aquestes aglomeracions no han tingut una repercussió directa en la corba epidemiològica perquè en aquest cas ja s’haurien d’observar els celebrats a la segona meitat d’agost i, en canvi, la incidència de l’epidèmia continua a la baixa.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

El professor de la UAB suspès per abusos assenyala els alumnes

barcelona

Professors associats de la UAB, UB i UPC protesten per la precarietat laboral

Barcelona
MEDI AMBIENT

Investiguen com fer arribar més aigua als rius amb gestió forestal

NAvÈS
SOSTENIBILITAT

La Costa Brava Sud busca suport en les ajudes europees

BLANES
MEDI AMBIENT

Nova alerta del “perill” d’instal·lar un parc eòlic marí al golf de Roses

ROSES
GIRONA

El Fòrum Gastronòmic mantindrà el format

GIRONA
girona

Retard en la reobertura de la incineradora de Campdorà a causa de la turbina

girona
La crònica

L’alcalde del referèndum

Política

Una escola per als polítics locals

calonge i sant antoni