Salut

El risc de mort creix si se superen les 70 pulsacions

Ho conclou un estudi que ha seguit més de 10.000 gironins al llarg d’una dècada

Que el cor bategui a més de 70 pulsacions per minut en situació de repòs es relaciona amb un major risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular i arribar a morir, segons un estudi del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Biomèdiques. La relació entre una freqüència cardíaca més elevada i un major risc de mortalitat ja s’havia observat en altres estudis, però per primer cop s’ha pogut mesurar a Catalunya i s’ha concretat que apareix per sobre dels 70 batecs per minuts.

La base d’aquesta recerca són 10.466 participants en l’estudi Regicor (Registre Gironí del Cor) als quals es van mesurar les pulsacions en un electrocardiograma després de cinc minuts de repòs i se’ls va fer un seguiment regular durant més de deu anys per avaluar el seu estat de salut. D’aquests, 1.398 van morir durant el període de l’estudi i 962 van presentar un problema de salut cardiovascular.

El seguiment ha permès concloure que existeix una relació entre un major nombre de pulsacions i un increment del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i mortalitat. En concret, per sobre del llindar de les 70 pulsacions per minut, el risc de tenir complicacions o morir els pròxims deu anys augmenta un 30% per cada increment de 10 pulsacions per minut que es registra. “És a dir, de mitjana, les persones que tenen 80 batecs per minut en repòs tenen un 30% més de risc de morir que les persones que en registren 70”, assenyala el doctor Albert Clarà, cap del servei d’angiologia i cirurgia vascular de l’hospital del Mar.

Roberto Elosua, investigador principal de l’estudi, destaca que aquest és un marcador molt senzill per proporcionar informació útil sobre el risc de presentar malalties cardiovasculars, i recorda que evitar el consum de substàncies estimulants i promoure la pràctica d’activitat física o de meditació ens pot ajudar a reduir el nombre de pulsacions.

A banda de l’hospital del Mar, en la recerca també hi han participat la Universitat de Vic, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Idibgi i l’hospital Germans Trias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT