Salut

El govern sospesa fins on pot ampliar el passaport Covid

Es dona per fet que avui decidirà exigir-lo en la restauració, però hi ha veus que reclamen anar encara més enllà davant la pujada de la sisena onada

La justícia no n’avala l’ús al País Basc

La comissió delegada del govern sobre la Covid-19 es reuneix avui per estudiar un més que probable enduriment de les mesures per contenir la pandèmia, que ja fa sentir amb força la sisena onada. La Generalitat té la intenció d’ampliar la utilització del passaport Covid a la restauració, una de les activitats amb més risc per la combinació d’estades en interiors i absència de mascaretes. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va expressar la voluntat d’ampliar-ne l’ús més enllà de l’oci nocturn, en què ja fa setmanes que està operatiu, abans que optar per mesures més dràstiques.

El govern no té la intenció, de moment, d’estendre l’obligatorietat d’acreditar la vacunació a altres activitats d’interiors com els espectacles i l’esport, en què també hi pot haver un cert risc per l’aglomeració de gent i la dificultat per controlar l’ús de la mascareta. Amb tot, els experts insten la Generalitat a fer un pas endavant i treure el màxim rendiment a aquesta eina per frenar l’escalada de contagis. Ahir se’n van reportar gairebé 900, i el nombre d’ingressats per Covid, que gairebé superen ja el mig miler, gairebé s’ha doblat en una setmana. El catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra recordava ahir que actuar “com més aviat millor” ajuda a frenar el creixement i evita haver de prendre mesures més dures. “Si esperem molt, pot ser que el passaport no sigui suficient i facin falta més mesures”, advertia en declaracions a RAC1.

Des del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona també es demana ampliar l’ús del certificat Covid “a tot tipus d’activitats o trobades en espais interiors”. Per les infermeres, les restriccions actuals “no són suficients per aturar la sisena onada” i demanen també “replantejar els aforaments, que són del 100% pràcticament en tots els espais”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, accepta que “l’augment de casos motiva que s’hagin de prendre mesures” i avança que avui se’n sabrà l’abast. Un cop decidides, si impliquen un ús més estès del passaport Covid, caldrà tornar a demanar al TSJC que les validi. Un fet que també genera noves incerteses, sobretot després que ahir el govern basc veiés com el Tribunal Superior de Justícia basc no acceptava implantar aquest sistema de control a l’oci nocturn i als restaurants amb més de 50 persones. El govern basc es va mostrar sorprès per aquesta decisió, atès que ja s’utilitza a Catalunya, les Balears i Galícia, però tot i això no presentarà recurs.

Aragó i La Rioja també esperen que la justícia els en permeti l’ús i altres territoris estan a l’expectativa per demanar-ho també. La incertesa de la situació i la discrecionalitat de les resolucions faran que aquest tema es tracti les pròximes hores a les diferents comissions de treball del Ministeri de Sanitat amb els territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries