Salut

“L’òmicron no tindrà gran impacte ara”

Argimon descarta que afecti la sisena onada de forma important

Continuen les cues sense cita per vacunar-se

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar ahir des d’Àger (Noguera) que la nova variant òmicron “no tindrà una incidència important” en la sisena onada de la pandèmia. Després dels dos casos de la nova variant confirmats a Catalunya dijous, el conseller ha reiterat que hi ha altres casos que s’estan estudiant però ha matisat que de moment “són molt puntuals”. Així doncs, Argimon ha donat per fet que aquesta sisena onada “l’estem passant i la passarem amb casos de la variant delta”.

Tot i fer una valoració positiva dels primers dies d’ús del certificat covid per accedir a la restauració, bars, gimnasos i residències, Argimon ha alertat que la previsió de Salut és que en les properes setmanes els casos confirmats es doblin i puguin arribar als 30.000. Des del 29 de novembre fins al 4 de desembre s’han descarregat 2.305.494 certificats digitals i només dissabte se’n van descarregar 458.858. La xifra total de certificats de vacunació descarregats a Catalunya és de 12.726.636.

Ahir el Departament de Salut va declarar 16 ingressats més (720) i nou més a l’UCI (177). El risc de rebrot va pujar 19 punts i es va situar en 397 i es van declarar 2.228 casos més.

Ahir es van tornar a repetir les cues a Fira de Barcelona i La Maquinista, els dos punts on les persones es poden vacunar sense cita prèvia. A Fira de Barcelona, la cua va arribar fins a plaça Espanya i en poques hores es van exhaurir les 1.500 dosis disponibles per a les persones que no tenien cita prèvia. El Departament de Salut ja va advertir dijous de la setmana passada que hi hauria restricció d’hores per poder-se vacunar sense cita i Argimon va assegurar que al web hi ha cites per vacunar-se, per la qual cosa va instar la gent a demanar-la i no presentar-se directament. Però ahir molta de la gent que al final no es va poder vacunar per falta de dosis es va queixar del sistema i va assegurar que havien intentat treure la cita però que el web estava col·lapsat.

LA XIFRA

12,7
milions
de certificats digitals s’han descarregat fins ara a Catalunya, 2,3 milions des del 29 de novembre.

Un taller per fer una vacuna amb plantes d’arròs

Investigadors del projecte de recerca IlerCOVID de la Universitat de Lleida (UdL) han posat en marxa un taller per ensenyar més de 400 estudiants de secundària, batxillerat i formació professional del Segrià a desenvolupar un prototip de vacuna i un equip de detecció de la covid-19 utilitzant plantes d’arròs. Amb el nom Aprenem a produir vacunes en plantes, la iniciativa educativa està dirigida pel grup de recerca de biotecnologia vegetal aplicada de la UdL, que guia l’alumnat en les tècniques d’extracció d’ADN i PCR de plantes d’arròs que han estat modificades genèticament per expressar la proteïna S i el domini RBD de la covid-19.

“Una vegada extret l’ADN, el purifiquem i fem una reacció de PCR que demostra que el gen de la proteïna S de la covid-19 s’ha integrat a la planta”, explica la catedràtica de biotecnologia de la UdL Teresa Capell, que hi afegeix que és aquesta proteïna la que s’utilitzaria en cas de voler desenvolupar una vacuna.

El taller, que té una durada de vuit hores, s’allargarà fins al novembre del 2022 i hi participaran 11 centres educatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp