Salut

LAURA FERRER

‘SENIOR MANAGER’ D’R+D DE SALUT HUMANA D’HIPRA

“Per controlar la pandèmia, cal vacunar tot el món”

“La previsió és que entre el primer i el segon trimestre del 2022 puguem tenir el registre de la vacuna a l’Agència Europea del Medicament”

“Tenim l’experiència de força anys de treball en el desenvolupament de vacunes de coronavirus per a altres espècies”

“Tenir vacunes diferents ens enriqueix a l’hora de tenir millors resultats d’eficàcia”

Doctora en biologia
La responsable d’R+D de Salut Humana a Hipra és doctora en biologia i va centrar la tesi en teràpia oncològica en càncer de mama i pàncrees. Treballa a Hipra des de fa 15 anys, quan va començar com a investigadora líder de projecte. D’allà va ser coordinadora de projectes i, abans d’arribar a Salut Humana, va passar pel departament d’R+D d’Animals de Companyia.

El desembre de l’any passat sortia a la llum que la farmacèutica d’Amer treballava per treure al mercat una vacuna contra la covid-19. Un any més tard, deu hospitals de l’Estat amb 700 voluntaris participen en la fase 2B d’assajos clínics.

Com va el desenvolupament de la vacuna?
Els resultats que hem tingut en la primera fase són molt bons, tant pel que fa a la seguretat com a la immunogenicitat. Ara, en aquesta segona fase, s’augmenta bastant més el nombre de persones que es vacunen i se’n torna a valorar la seguretat, però també es posa un focus molt especial en el que s’anomena “estudi de no inferioritat”. Aquí hem agafat persones que ja havien rebut dues dosis d’una vacuna i se’ls ha inoculat una tercera dosi de recordatori. A algunes s’ha administrat la vacuna d’Hipra i a d’altres, Pfizer, i ara el que farem serà valorar, a part de la seguretat, quina és la resposta pel que fa a anticossos neutralitzants comparant la resposta d’un booster d’una tercera dosi amb una o altra, i les primeres dades de seguretat també són molt bones.
Quins serien els terminis?
Si això dona bons resultats, el següent pas és passar a la fase 3, on el focus principal és la seguretat, perquè la immunogenicitat ja és el que demostrem ara. Encara s’augmenta més el nombre d’individus que entren en l’estudi i caldrà augmentar el nombre d’hospitals, probablement també de fora d’Espanya. Preveiem començar-la durant el gener. També estem treballant ja la part d’industrialització, preparant la producció de vacuna, i estem en contínua comunicació amb les agències reguladores, tant l’espanyola com l’europea, en un procés en què els anem compartint informació i dades que anem generant. La previsió és que entre el primer i el segon trimestre del 2022 puguem tenir el registre de la vacuna a l’Agència Europea del Medicament.
És una vacuna que s’adapta a les noves variants?
Sí, quan vam plantejar la vacuna, la vam plantejar per tenir una plataforma que fos fàcilment adaptable en el cas que calgués, tal com passa amb les vacunes de la grip, que s’han d’adaptar cada any. És un sistema que ens permet tenir una vacuna actualitzada en un termini d’uns quatre mesos.
A més de dosi de reforç, es preveu la primovacunació.
Sí, l’enfocament a Europa que té tot el sentit és aquest de booster, de recordatori, perquè hi ha molta gent vacunada, però en cap moment descartem la primovacunació, i estem treballant-hi i pensant com podem fer assajos clínics en altres països més idonis. Sí, preveiem tenir aquesta indicació, igual que d’altres, com ara la vacuna pediàtrica, per a gent que tingui immunodeficiències... Tot això ho tenim molt present.
Què diria a la població que desconfia d’unes vacunes que han trigat menys temps del que és habitual a desenvolupar-se?
És normal que hi hagi aquest sentiment per part de la població, però jo el que transmetria és tranquil·litat, perquè el que estem veient és que les agències reguladores estan sent tant o més estrictes que en qualsevol procés de desenvolupament d’una vacuna. El que passa és que estem vivint una situació excepcional, una situació pandèmica, i per tant les autoritats reguladores s’hi han hagut d’adaptar també. Estem en contacte permanent amb totes les autoritats, i això, en processos de desenvolupament de vacunes no és tant així, no hi ha aquest contacte tan permanent. Una de les nostres preocupacions és sempre aconseguir la màxima excel·lència i la màxima qualitat en els nostres productes. No hi ha d’haver cap mena de dubte que la vacuna que proposem al mercat tindrà els estàndards de qualitat més alts que es puguin aconseguir.
Com hi ha influït el bagatge en la vacunació animal d’Hipra?
Això ha estat clau. Nosaltres tenim una experiència de més de 40 anys en el desenvolupament de vacunes, i amb un alt nivell d’innovació i tecnològic. Estem preparadíssims per treballar en qualsevol plataforma de producció, sigui de virus, bacteris, cèl·lules...També per desenvolupar i produir a escala industrial. De fet, pensem que el pas a la sanitat humana és un pas natural, que en algun moment havíem de fer, perquè realment tenim totes les capacitats per fer-ho. També cal destacar que en aquest projecte concret tenim l’experiència de força anys de treball en el desenvolupament de vacunes de coronavirus per a altres espècies.
Com va sortir l’‘input’ per dir “anem cap aquí”?
Com a empresa, quan va començar la pandèmia vam decidir de manera totalment altruista cedir el que podíem aportar per ajudar els hospitals. A Girona vam establir una mena d’aliança amb la gent del Trueta i de l’Idibgi i vam posar a disposició del col·lectiu sanitari la capacitat analítica per fer PCR que teníem. Vam veure claríssim que hi havíem de contribuir, perquè era una qüestió de responsabilitat social. Després vam desenvolupar un kit de diagnòstic que es va registrar, i de mica en mica vam entrar en contacte amb el món de recerca de la covid. Teníem la capacitat de desenvolupar una vacuna, perquè teníem el coneixement, i que fos diferent, aportant uns avantatges respecte a les que hi ha al mercat, i no ens ho vam pensar. Podíem contribuir amb una vacuna fins i tot millor i aportar més vacunes, perquè per posar fi a la pandèmia en caldran moltíssimes.
Moltes vacunes?
Amb la vacunació del Primer Món ni de bon tros posarem fi a la pandèmia. Per erradicar o controlar la pandèmia, necessitem vacunar tot el món i és clar que només amb una o dues vacunes no serà suficient. A més, disposar de vacunes diferents ens enriqueix a l’hora de tenir millors resultats d’eficàcia. Per tant, és importantíssim no quedar-nos només amb un tipus de vacunes, perquè poden presentar una sèrie de limitacions que d’altres poden contrarestar.
Quines són les avantatges de la vacuna d’Hipra?
Té unes avantatges evidents respecte a les que hi ha al mercat perquè, per una banda, hi ha tot el tema de la conservació: la nostra es conserva en condicions de refrigeració, per tant, a la nevera i tota la part de distribució i logística se simplifica molt més A més, la nostra forma de producció permet produir milions de dosi i això també és molt important altre cop pensant en poder subministrar vacunes per tot el món, aquesta part és importantíssima.
En què més es diferencia de les altres vacunes?
La nostra vacuna es de proteïna recombinant a diferència d’altres plataformes com poden ser les de RNa o dels vectors. Ja hi ha vacunes de proteïnes recombinants i estan considerades de les plataformes més segures que hi ha. A més, utilitzem l’adjuvant que el que fa és potenciar la resposta de l’antigen. És un adjuvant que té un perfil de seguretat molt i que s’ha utilitzat durant molts anys en vacunes de la grip i apart d’altres segments de la població, s’ha utilitzat molt en vacunes de la grip per gent gran. Es gent que es necessita pensar en productes que encara tinguin un perfil de seguretat més important. I després, tenim un tipus de vacuna que té una bona capacitat de neutralització de diferents variants del virus.
Quina resposta han tingut per part d ella població per participar en aquests estudis?
La resposta ha set molt bona malgrat tots els obstacles que anem trobant, perquè la gent està responent moltíssim, hi ha molta gent que està contactant amb els hospitals, gent que ´té ganes de participar en els estudis clínics d’Hipra, amb molta confiança, però també és veritat que cada vegada en aquesta situació hem de solventar més obstacles perquè cada cop hi ha més gent vacunada, la tercera dosi cada cop s’està obrint més i per tant, no deixa de ser una dificultat però que de moment estem resolent bé.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona