Salut

Atenen a Girona 253 pacients noves per endometriosi

S’han fet 62 intervencions quirúrgiques els últims tres anys

Podria afectar un 10% de dones en edat fèrtil

La unitat d’endometriosi de Girona ha atès 253 pacients i ha fet 62 intervencions quirúrgiques en els últims tres anys. La unitat disposa d’una consulta monogràfica situada al centre sanitari Güell i d’una unitat funcional a l’hospital Trueta que aborda els casos més greus, entre els quals hi ha els quirúrgics. La direcció clínica de ginecologia i obstetrícia de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona va posar en marxa, el maig del 2019, una unitat per tractar dones amb endometriosi i millorar el model d’atenció a aquestes pacients que hi havia fins aleshores. La unitat disposa de la consulta monogràfica d’endometriosi, al centre Güell, i de la unitat funcional d’endometriosi de l’hospital Josep Trueta. La consulta específica de l’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) del Gironès-Pla de l’Estany, situada al Güell, està formada per un equip de professionals especialistes en aquesta malaltia: tres ginecòlogues, dues llevadores i una psicòloga. Durant el 2019 hi van atendre 75 pacients noves i van fer un total de 139 visites. El 2020 a la consulta monogràfica van atendre 67 pacients noves, amb un total de 317 visites. L’any passat, el nombre de pacients de primera visita va pujar a 110 i hi van fer 298 visites, entre primeres i successives. Pel que fa a les intervencions, el 2019 es van operar d’endometriosi un total de 24 pacients; l’any 2020 la xifra va davallar fins a 12 pacients i el 2021 es van operar 21 pacients. En aquests primers mesos de l’any s’han intervingut 5 pacients per endometriosi.

LA DATA

2019
és l’any
en què es va posar en marxa una unitat per tractar dones amb endometriosi.

LA XIFRA

5
pacients
s’han intervingut per endometriosi en aquests primers mesos de l’any.

Dia Mundial de l’Endometriosi

Les dades es van fer públiques ahir coincidint amb el Dia Mundial de l’Endometriosi, una malaltia inflamatòria crònica que es caracteritza pel creixement del teixit endometrial fora de la cavitat uterina. Amb una prevalença incerta, es calcula que podria afectar un 10% de la població de dones en edat fèrtil. Les conseqüències més importants són el dolor intens i l’esterilitat, que es dona entre un 30% i un 50% dels casos. L’endometriosi és una malaltia que té un gran impacte psicosocial. L’any passat, 12 de les dones ateses van rebre atenció psicològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona