Salut

Estat espanyol

Covid-19

Augmenten les hospitalitzacions i els contagis de coronavirus a Espanya en majors de 59 anys

Sanitat reporta 57.329 nous contagis a tot l’Estat i 212 morts

La majoria de casos són de la variant d’òmicron BA.2 però també se’n detecten de BA.2.12.1, XE, BA.4 i BA.5

L’ocupació hospitalària per la Covid-19 ha augmentat 4 dècimes (fins al 5,5 %) des de divendres i la incidència entre els majors de 59 anys ha escalat 114 punts, fins als 790 casos per cada 100.000 habitants, després d’un cap de setmana llarg a set comunitats autònomes.

Segons les dades del ministeri de Sanitat, el total d’ingressats per la Covid als hospitals del conjunt de l’Estat ha passat dels 6.362 als 6.883 (521 pacients més). L’ocupació en les unitats de cures intensives (UCI) ha augmentat del 3,6 % al 4 %, amb un total de 360 pacients greus.

Des de la retirada de les mascaretes en espais interiors, l’augment de la incidència entre els més grans de 59 anys continua i en aquesta ocasió ha estat el major en 3 dies, en superar els 100 punts. La incidència a 7 dies –sobre l’evolució de la transmissió en l’última setmana- puja en 38 punts, fins als 382 casos.

La incidència a 14 dies entre els ciutadans de més de 80 anys supera els mil casos per cada 100.000 habitants (1.016); entre els septuagenaris assoleix els 839, i en el cas dels sexagenaris arriba als 636 casos.

Els indicadors de transmissió, en tots els barems, es troben en risc molt alt i la taxa de positivitat per prova, entre la població de més de 60 anys, ha augmentat des de divendres del 28 % fins al 30,8 %.

En les últimes dues setmanes s’han comptabilitzat gairebé 100.000 infeccions en majors de 59 anys.

A l’informe d’aquest dimarts, Sanitat reporta 57.329 nous contagis a tot l’Estat, dels quals 28.434 corresponen a majors de 59 anys i la resta a població general. Cal tenir en compte, però, que només alguns serveis de salut autonòmics continuen realitzant proves a col·lectius que no es consideren vulnerables.

Les comunitats han notificat 212 morts més, 203 de les quals s’han produït els últims 7 dies. El total d’òbits des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 104.668.


Noves variants
Segons l’últim informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), des de mitjan de febrer s’han detectat almenys 12 casos de la subvariant d’òmicron BA.2, la BA.2.12.1 que ara guanya terreny en països com Estats Units, en especial a Nova York.

Les autoritats de la ciutat han augmentat el nivell d’alerta per la transmissió de Covid-19 de “baix” a “mitjà”, tot i que no han divulgat xifres concloents sobre l’abast d’aquesta variant, si bé apunten que podria estar darrere de l’augment de casos.

Pel que fa a l’XE, variant derivada de la recombinació de l’òmicron original i la BA.2, i que guanya terreny a Regne Unit, també és present a l’Estat, però només se n’han detectat nou casos des del març. Sanitat explica que aquesta variant creix en les últimes setmanes a un ritme superior al de BA.2 al Regne Unit.

L’actual context epidemiològic d’Espanya està dominat per la variant d’òmicron BA.2 –la que predomina a tot el món- i que està darrere del repunt de casos després de la Setmana Santa i la decisió de rescindir les mascaretes en interiors.

Les dades del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) apunten a una prevalença que va del 61 % al 100 % dels casos, segons la comunitat autònoma.

Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Galícia i Navarra són els territoris on la BA.2 és predominant, apunta l’últim informe epidemiològic, elaborat en base a cribratges en 13 comunitats espanyoles.

Sanitat recorda que “no s’han trobat diferències en el risc d’hospitalització o en l’efectivitat de les vacunes entre tots dos llinatges”, és a dir entre òmicron i la variant BA.2.

A més, la secció de Virologia del Laboratori de Microbiologia de l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA), a Oviedo, ha informat en els últims dies que ha identificat ja dotze casos de nous subvariants d’òmicron, la BA.4 i BA.5.

Segons el Govern del principat, aquests mutacions presenten una clínica molt similar a la BA.2, la predominant a tot l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT