Salut

Casos de maltractaments a la gent gran, a l’Alt Empordà

La comissió de suport als casos complexos, en el seu primer any de funcionament, ha detectat catorze episodis

El perfil de la víctima és el d’una dona i pateix abusos psicològics, físics o econòmics, o tots alhora

La comissió de suport als casos complexos de maltractaments a les persones grans ha detectat, en el seu primer any de funcionament, catorze episodis. D’aquests, en nou dels casos l’abusador tenia problemes de salut mental: trastorns com ara el de personalitat o el de dèficit d’atenció (TDA), sovint associats a problemes de consum de tòxics; en moltes de les situacions l’abús s’emmarcava en relacions complexes i intrafamiliars. El perfil de la víctima és el d’una dona i pateix abusos psicològics, físics o econòmics, o tots alhora.

Aquestes dades les van destacar la tècnica de l’equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu de Benestar del Consell Comarcal, la psicòloga Glòria Pla, i la coordinadora de Treball Social de la Fundació Salut Empordà, Sandra Devesa. Per aquestes dues professionals, en el balanç, la comissió explica que “en una tercera part dels casos les víctimes són matrimonis, i majoritàriament el perfil de la víctima és el d’una dona”. Aquestes dades es van compartir en l’última sessió plenària per fer balanç d’aquest primer any de constitució.

En el balanç, les membres de la comissió van posar l’accent en el fet que cal emmarcar el maltractament i disposar d’eines que ajudin a graduar-lo, ja que a Catalunya això no està definit i, a l’hora de gestionar els casos, és una dificultat afegida. També van posar sobre la taula la tendència a judicialitzar aquestes situacions i a infantilitzar les víctimes. “De moment, aquest suport a la complexitat només s’ofereix als professionals de l’Alt Empordà que ho sol·licitin, però ja s’està treballant per poder-lo fer extensiu a tota la ciutadania”, es va destacar durant el ple. El govern de la Generalitat disposa d’un protocol marc i d’orientacions com a eina concreta per utilitzar-la en la pràctica professional i institucional.

LA XIFRA

14
casos
s’han detectat en el primer any de funcionament. D’aquests, en nou l’abusador tenia problemes mentals.

Vint-i-quatre hores de servei

La comissió de suport als casos complexos de maltractaments a les persones grans és, de fet, una de les tres en què s’ha dividit la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans, formada per una trentena d’agents del territori de l’Alt Empordà.

Aquesta comissió està integrada per Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà, el cos dels Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de la Salut, la Xarxa de Salut Mental, Serveis Socials de l’Ajuntament de Figueres, el Servei de Teleassistència i el Servei d’Atenció Domiciliària. En aquest sentit, qualsevol professional que necessiti la seva ajuda pot activar aquesta comissió, que intervé en un màxim de 24 hores si es tracta d’un cas urgent. I és en aquest context que, en aquest any de trajectòria, els seus membres han atès aquests catorze casos d’alta complexitat a l’Alt Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs