Salut

El Govern i UNICEF impulsen un projecte d’atenció a la salut mental dels joves que han migrat sols

Cervera sosté que cal donar resposta al “malestar” d’aquelles persones que poden haver passat per “vides traumàtiques”

Els departaments de Drets Socials i Salut del Govern, juntament amb UNICEF, han presentat aquest divendres el conveni del Projecte Capacitats d’atenció a la salut mental dels infants i adolescents del sistema de protecció a la infància de Catalunya, especialment dissenyat per atendre els joves migrats sols.

Segons ha explicat la consellera Violant Cervera, l’objectiu principal és donar resposta al “malestar” d’aquelles persones que puguin haver passat per “vides traumàtiques”.

L’acord preveu impulsar una formació especialitzada per als professionals; la captació de joves extutelats com agents comunitaris d’ajuda a la salut mental; la creació de grups interdisciplinars d’atenció psicosocial; així com un servei d’assistència psiquiàtrica.

El projecte es desplegarà en els pròxims dos anys, i es considera un pilot que es podria aplicar en altres col·lectius, també vulnerables. Tal com ha explicat Cervera, des de 2017, s’han incorporat al sistema de protecció a la infància de Catalunya més d’11.000 joves migrats sols. Molts d’ells exposats a fortes pressions emocionals als països d’origen, trànsit i destí que encara no estan sent suficientment abordades.

Per això, Cervera ha destacat el compromís de la Generalitat “a donar eines i instruments” per poder millorar el benestar emocional d’aquests joves i per ha subratllat que és “imprescindible” la coordinació entre el sistema de protecció i la xarxa de salut mental del sistema públic. “Ho fem per poder-los atendre millor i que quan surtin puguin tenir una vida plena amb les màximes condicions i qualitats”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha alertat de la gran quantitat de “situacions de risc” a les quals poden estar exposats els joves que arriben sols. En aquest sentit, ha valorat molt positivament un dels aspectes de l’acord, concretament el de monitoratge: “Al final t’acabes veient en aquella persona que és com tu, que ha tingut experiències similars, i el seu consell és una cosa molt pròpia”, ha afegit.

Finalment, el president d’UNICEF Catalunya, Jaume Lanaspa, ha destacat que el benestar dels infants i adolescents i el dret a tenir una bona salut mental és “una prioritat”, ja que molts dels infants que arriben poden haver estat “objecte d’abús, estigmatització o discriminació”. També ha recordat que poden haver patit soledat. “No han conegut l’arrelament”, ha insistit.

Quatre línies d’actuació

El programa es desglossa en quatre línies d’actuació. Formacions a professionals del sistema de salut i del sistema de protecció a la infància a càrrec de l’equip del programa de psiquiatria transcultural de Vall d’Hebron, la capacitació de joves extutelats com a agents comunitaris en salut mental amb un programa de beques formatives o contractes de pràctiques, la creació i desenvolupament de grups multidisciplinars d’intervenció psicosocial, en els quals s’integraran joves extutelats amb professionals de diferents àmbits i, finalment, s’habilitarà un servei d’atenció psicosocial per donar resposta a les necessitats de salut mental del col·lectiu, però amb la mirada posada en evitar-ne la psiquiatrització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona