Salut

Balcells avisa que la millora salarial reclamada pels metges s’ha de negociar amb empreses i hospitals

“Per molta voluntat que tinguem, no podrà ser un increment salarial directa a la butxaca dels professionals perquè és il·legal”

Assumeix que la vaga “segurament continuarà els propers dies”

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que està d’acord amb les reivindicacions dels sindicats sobre la “fragilitat” dels sistema de salut i amb que “s’han de millorar les condicions laborals” però ha remarcat que “la qüestió s’encalla en les millores retributives”. Segons el titular de Salut, des del departament no es pot incrementar el salari dels metges perquè “és il·legal”, les millores s’han de fer a través de les empreses, des de l’Institut Català de la Salut (ICS) o els hospitals, i a través de les meses sindicals i els convenis dels centres concertats del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). “Per molta voluntat que tinguem, no podrà ser un increment salarial directa a la butxaca dels professionals perquè és il·legal”, ha insistit en una entrevista a Catalunya Ràdio, tot remarcant que des del departament es posaran les condicions perquè sigui possible. La millora salarial “s’ha de fer en les taules sindicals i amb els interlocutors que toca. No es pot fer només amb el conseller”.

Sobre els pressupostos i la postura “tracticista” del PSC, Balcells ha remarcat que sense comptes no es podran aplicar les millores pactades.

Balcells ha recordat que el malestar entre els professionals ve de molt enrere i que aquest mateix divendres, després dels dos dies de vaga, es tornaran a reunir amb els sindicats. Però ha remarcat que els canvis que cal “revertir” tenen a veure amb problemes “profunds i estructurals”. “Hem de treure el sistema de la fragilitat” en què es troba, ha afirmat, tot assumint que “segurament continuaran” les vagues, convocades per la setmana que ve.

Balcells ha assegurat que cal solucionar els problemes de sobrecàrrega assistencial i la manca de metges que “estem disposats a afrontar”, com per exemple que les hores extres “estiguin degudament pagades”. “On hem d’abordar el problema és la sobrecàrrega assistencial, que la burocràcia es redueixi” i puguin fer de metges atenent els malalts, ha afirmat.

Balcells també ha qualificat de “cert mite” que es digui que els metges se’n va a fora, perquè n’hi ha molts, segons ha dit un 0,65%, que el que fan és “tornar a casa seva” després d’haver-se format a Catalunya.

També ha recordat que hi ha places de metges de família que no es cobreixen i que cal buscar “incentius vinculats a la dispersió territorial” per fer més atractives aquestes places, “que se sentin vinculats a la formació contínua i a un equip”.

Sobre el pacte nacional de salut formalitzat fa uns dies, Balcells ha assegurat que s’ha proposat “quan s’ha evidenciat que les coses no van bé” i cal fer “un esforç conjunt” per tenir pressupost que permeti “produir canvis estructurals per afrontar el futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona