Salut

Societat

Plantes per oxigenar els hospitals

El Mercat de la Planta i la Flor Ornamental de Catalunya col·labora amb l’hospital Clínic en un pla per millorar la qualitat de l’aire a les sales d’espera i els laboratoris

Els primers resultats indiquen que es redueixen a la meitat els nivells de partícules de CO2

Es vol analitzar el benestar emocional i el confort entre usuaris i professionals

S’han col·locat prop de 500 plantes, que han estat cultivades per productors catalans

Les plantes tenen mala premsa als entorns sanitaris i espais tancats perquè ens agafen part de l’oxigen que necessiten per vegetar. Aquest procés natural, la fotosíntesi, ajuda a regular la humitat i purificar l’ambient. A finals dels anys noranta, l’Agència de l’Espai Americana, la NASA, portava a terme cultius amb plantes d’interior per investigar com netejar l’aire dins els espais segellats de les estacions espacials. El cap del Centre de Diagnostic Biomèdic de l’hospital Clínic, Antonio Martínez, també va pensar en les plantes quan, el 2016, finalitzava la moratòria europea i es regulava l’ús dels formols dins d’espais tancats com ara els laboratoris, on és un dels components que més es fan servir per estabilitzar teixits. Així és com neix el projecte CDB Respira, amb la col·laboració del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental, per instal·lar plantes a les àrees de treball i les sales d’espera. “Els resultats preliminars de la qualitat de l’aire demostren clarament una millora en aquests espais verds”, explica Martínez en comprovar que s’han reduït a la meitat els nivells de les partícules de CO2, que, als espais tancats, es mouen entre 2.000 i 3.000 partícules per milió. La prova pilot té una durada d’un any, en què el servei de prevenció de riscos laborals de l’hospital analitzarà els nivells d’altres substàncies ambientals nocives com poden ser els dissolvents. “Ens interessa fer un seguiment de la qualitat de l’aire, però també quantificar el benestar en espais soterrats, que són lletjos”, assenyala el cap del departament, que ha vist com algunes parets es convertien en autèntics jardins verticals on fins i tot estan florint plantes que desconcerten els pacients, que dubten a preguntar si són de plàstic.

Vegetant amb leds

L’artífex de la selecció i l’assessorament de les espècies més adients per ajudar als processos de purificació ha estat l’enginyer paisatgista i jardiner Jorge Muñiz, col·laborador del Mercat de la Flor i membre del Gremi de Jardineria de Catalunya. La tria de les prop de 500 plantes d’interior, cultivades per productors del Maresme, Tarragona, Girona i Lleida, s’ha fet tenint en compte que hauran de vegetar a partir de leds que les alimenten perquè no els arriba la llum natural.

Les jardineres s’han instal·lat a les sales on es fan les extraccions de sang, les sales d’espera per rebre els pacients, la zona del box d’extraccions, el laboratori d’anatomia patològica i l’entrada del laboratori Core, la zona de treball més “estressant”, on s’analitzen milers de mostres. “És un gran espai obert, ple d’analitzadors, on es treballa dia i nit i costa tenir referències de l’exterior. Veure plantes i flors millora l’aire i fa el lloc més alegre, viu i humà”, destaca Josep Lluís Bedini, cap d’aquest laboratori, on, a partir de les proves que analitzen, els professionals determinen si el pacient està sa o malalt.

El procés per “humanitzar i posar verd” s’ha fet amb la participació del personal que s’ha implicat en el disseny per tenir un espai de feina més agradable i fent-se càrrec del manteniment per regar-les. La implantació dels espais verds, estratègicament ubicats a les sales on hi ha més afluència de gent, vol quantificar els beneficis que pot representar pels pacients tenir les plantes a prop mentre esperen o els extreuen sang. “Més enllà de purificar l’aire volem saber si amb un entorn agradable augmenta la sensació de tranquil·litat i benestar”, assenyala Antonio Martínez, impulsor de la iniciativa, que ha tingut bona acollida dins i fora del centre.

El personal sanitari no es va voler perdre la presentació que es va fer a mitjans de febrer i va omplir la sala d’actes amb 200 persones. Entre els convidats, el conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, van coincidir a destacar la importància d’una“col·laboració mútua” perquè “la vitamina verda”, a més d’aportar oxigen i fer espais més agradables, ajudi les persones a relaxar-se i reduir l’estrès.

La prova pilot del Clínic vol ser un referent i el compromís per part del Departament de Salut és que es pugui anar estenent a altres centres hospitalaris. “El que volem són menys barreres i espais més amables per als pacients i els familiars i també per atendre’ls”, explica Martínez, que considera que aquest és un dels pilars del pla estratègic del centre per ser més “proper, sostenible i intel·ligent”.

El Clínic té previst traslladar-se a una nova seu, al campus esportiu de la Universitat de Barcelona, i, com assenyala Martínez, és important que el futur edifici tingui en compte aspectes d’eficiència energètica per afavorir la climatització i la humitat dels espais verds.

La prova pilot ha rebut també una menció especial de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya en la darrera edició del certamen Viles Florides de Catalunya.

MERCÈ MARTÍNEZ PRES. DEL MERCAT DE LA PLANTA I LA FLOR ORNAMENTAL DE CATALUNYA

“Tenim un sector de vidre, però resilient”

El projecte CDB Respira ha donat un impuls a la floricultura, tocada per la crisi.

Com vau rebre el projecte?
Amb molt entusiasme i contents, perquè els primers resultats demostren que els espais verds fan la seva funció purificant l’aire. Les plantes ens oxigenen i ens treuen CO2, a més d’alegrar-nos la vida. Amb un entorn verd es treballa millor, però serà interessant conèixer a fons el benestar emocional entre usuaris i professionals.
Posar plantes en espais tancats ha estat un repte?
La selecció l’ha feta un enginyer agrònom per triar les espècies amb més fulla que puguin vegetar als soterranis on no arriba llum natural i se supleix amb leds. A la vegada, s’han buscat plantes cultivades a Catalunya, per reduir així la petjada de carboni.
I qui s’encarrega de cuidar-les?
És un projecte conjunt amb el personal de l’hospital que ha participat del disseny d’un entorn més amable. Són espècies que no requereixen un gran manteniment i podem dir que els treballadors les tenen en copropietat i s’encarregaran de regar les que tenen més a prop.
La idea és que les plantes entrin als hospitals?
Això és el que ens agradaria, que s’estengués com una taca d’oli. S’entén que hi han espais que han de ser asèptics i segurs i on es normal que no entrin les plantes, però per què no es poden humanitzar les sales d’espera? S’han estigmatitzat massa les plantes quan està demostrat que són beneficioses. La pandèmia ens va demostrar que, després de confinar-nos, tothom necessitava natura, i el primer que vam fer va ser oxigenar-nos i anar a la muntanya a veure verd. Ara parlem d’això, de posar verd als espais i purificar-los.
El sector va patir com mai per la pandèmia. S’ha anat remuntant?
La pandèmia ens queda lluny, però vam patir molt els mesos que es va aturar tot. Vam ser l’única activitat agrícola tancada i, quan ens van desconfinar, molts van comprar plantes. Tenim la sensació que una part de la població s’ha quedat amb aquestes ganes de quedar-se a casa i cuidar les plantes, però la gent també torna a sortir i viatjar. Nosaltres som un sector de vidre que està molt estigmatitzat, però que és molt resilient. L’agrícola ja és molt dur, i això que tothom el necessita per menjar; doncs imagineu nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona