Salut

El Clínic anul·la 150 intervencions no urgents i unes 3.000 visites a consultes externes i 500 extraccions

Pateix “un atac sofisticat i complex” des de l’estranger que investiguen Mossos d’Esquadra i Interpol

El centre hospitalari continua funcionant a mig gas

“Sofisticat i complex”. Així ha definit l’Agència de Cíberseguretat de Catalunya el cíberatac que va patir diumenge l’Hospital Clínic i que encara manté el centre a mig gas. Segons el director mèdic, Antoni Castells, aquest dilluns s’han desprogramat 150 cirurgies no urgents, unes 3.000 visites a consultes externes i entre 400 i 500 extraccions. Castells ha admès, en roda de premsa, que és “impossible” saber quan es podran recuperar tots els serveis. De moment, tot i que funcionen les urgències –els tràmits es fan en paper–es continuen derivant els malalts més greus a altres hospitals i no es fan consultes externes ni extraccions. Pel que fa als més de 800 pacients ingressats, el Clínic afirma que s’han pogut atendre “correctament”.

L’atac no permet la comunicació entre departaments de l’hospital ni accedir a historials i altres dades de pacients, si bé aquesta informació “no n’està afectada”, ha assegurat Castells. En no poder accedir a les dades, de forma preventiva s’han cancel·lat totes les intervencions quirúrgiques no urgents i les consultes externes als centres afectats: les tres seus del Clínic –Villarroel, Plató i Maternitat– i el consorci de centres de primària CAPSBE, que inclou els CAPs Casanova, Borrell i les Corts.

Aquest dilluns s’està treballant per avaluar l’abast de l’atac que el director de l’Agència de Cíberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, atribueix a una empresa estrangera de cibercrim anomenada Ramson House. Tant Mossos d’Esquadra com la Interpol col·laboren en la investigació de l’abast del cas. De moment, no s’ha establert cap contacte amb els autors però el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, Sergi Marcén ha deixat clar que “no hi haurà cap tipus de negociació per pagar ni un cèntim”.

“El més aviat possible”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que es treballa conjuntament amb l’hospital Clínic perquè “el centre recuperi la normalitat el més aviat possible” després del cíberatac. En un tuit, el president lamenta els efectes que pot tenir sobre la ciutadania i apunta que s’ha reforçat “l’assistència sanitària a la resta de centres”.

Qui és el responsable del cíberatac al Clínic de Barcelona i com actua?

En declaracions a EFE, el director general de Secure&IT i expert en Cíberseguretat, Francisco València, ha explicat que Ransom House consisteix “en un grup de persones més o menys coordinades que realitzen un virus, al qual li donen el mateix nom de la ’família’” de persones que el dissenyen i que el posen a la disposició de qui el vulgui comprar.

El grup actua com a proveïdor, i el seu producte l’adquireix la persona o el grup interessat a perpetrar l’atac, que al mateix temps necessita una xarxa de col·laboradors que ajudin al fet que pugui dur-se a terme la infecció amb el malware, per la qual cosa l’atac no es pot atribuir a un cervell, sinó més aviat a un “ecosistema”.

Sobre Ransom House ha destacat que és un malware vell, “que ve donant tornades des de 2021 i ja en el seu moment va estar atacant molt a companyies canadenques”, país per al qual es va dissenyar, encara que després “es va distribuir molt en l’entorn sanitari llatinoamericà” a principis de 2022. “Em fa l’efecte que el realitzat aquí és un residu de l’entorn llatinoamericà”, ha assenyalat València.

L’expert ha manifestat que l’atac no sols suposa un bloqueig de la informació, sinó que aquesta pot acabar exposada, i davant aquesta situació ha mostrat el seu suport a la decisió de no pagar el rescat. “No evitarem que publiquin una informació, i no seguiran la regla de l’ètica més bàsica”, ha assenyalat València, que també ha recordat que, encara que s’aboni la quantitat requerida, probablement acabin venent les dades “perquè són delinqüents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida