Salut

Experts del Clínic alerten que més de cinc porros a la setmana són un risc per a la salut

Especialistes en addiccions i salut mental adverteixen bona part de la població té falses creences sobre els suposats beneficis del cànnabis

El consum de 5 o més porros a la setmana ja implica un risc per la salut. Així ho ha consensuat un grup de professionals de l’Hospital Clínic de Barcelona, experts en addiccions, que alerten que bona part de la població té faltes creences sobre els suposats beneficis del cànnabis.

Els experts són professionals de la salut mental, salut pública, atenció primària i investigadors que han treballat en el consum de risc d’alcohol o en la prevenció i el tractament dels problemes derivats del consum de cànnabis. Es tracta de Mercè Balcells, responsable de la Unitat de conductes addictives del Clínic Barcelona, Hugo López, cap del grup d’Adiccions d’IDIBAPS i vicepresident de Socidrogalcohol, Laura Nuño, psicòloga clínica, i Clara Oliveres, psiquiatre i investigadores del mateix grup. Els resultats d’aquest consens són encara preliminars, però estan alineats amb altres consensos com el canadenc.

Actualment, un 3,7% dels espanyols consumeixen cànnabis diàriament o gairebé diàriament. Això implica que aquest percentatge de la població té un patró de consum d’elevat risc per a la salut. A més, un 15% de la població espanyola d’entre 15 i 64 anys i un 11% dels adolescents (14-18 anys) pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut. Aquesta baixa percepció de risc, sumat a fonts d’informació poc fiables o directament amb interessos comercials, dificulta que la població tingui accés a missatges de salut creïbles i basats en evidència científica.

Espanya és el país de la UE amb més consum de cànnabis l’últim mes (9% de la població) i al costat de Luxemburg i Portugal, un dels països amb més percentatge d’usuaris diaris o gairebé diaris de cànnabis, patró de consum de més risc. L’edat mitjana de l’inici de consum de cànnabis està per sota dels 15 anys, segons un enquesta del 2021 amb estudiants de secundària, una edat en què el cervell està en ple desenvolupament i on el consum pot ser més perjudicial. Un 14,2% dels espanyols d’entre 15 i 34 anys han consumit cànnabis almenys una vegada a l’últim mes, xifra que puja al 15,9% entre els 15 i 24 anys. És la prevalença més elevada de tota la Unió Europea.

Els experts alerten que encara que se n’hagi plantejat la utilitat com a tractament per a algunes malalties, els fàrmacs utilitzats fora de la prescripció i el control facultatiu també suposen un risc per a la salut, i en aquest cas, a més, l’evidència de la seva utilitat és escassa. També aclareixen que hi ha un grups de poblacions on un consum mínim ja pot ser perjudicial. És el cas, per exemple, dels menors de 21 anys, les dones embarassades i dones lactants, persones que pateixen malalties físiques (problemes cardíacs i respiratoris entre d’altres) o mentals (psicosi, depressió, trastorn bipolar, trastorns d’ansietat, addicció, entre d’altres).

Està demostrat que les persones amb problemes de salut mental empitjoren el benestar i la patologia amb el consum de cànnabis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ