Salut

Salut

Can Ruti troba lloc per créixer

El prestigiós hospital badaloní aterrarà a Alella, on ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament d’aquest municipi i el TecnoCampus Mataró

L’hospital badaloní exposa les necessitats actuals de creixement i s’obre a ocupar espais d’altres ciutats

La voluntat de Can Ruti era créixer a Badalona, però les necessitats s’han imposat als desitjos
L’Ajuntament badaloní ha ofert a Salut un solar per construir-hi el nou edifici de consultes externes

El nivell d’ocupació que hi ha actualment a l’hospital Germans Trias i Pujol, conegut com a Can Ruti, el defineix amb una senzilla frase el director d’estratègia assistencial i innovació de la gerència metropolitana nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Oriol Estrada: “Ara mateix no hi cap ni una consulta més.” El prestigiós hospital, que forma part del Campus Can Ruti, on també hi ha institucions de referència com l’Institut Guttmann, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras o l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, necessita créixer amb una certa urgència i comença a mirar fins i tot fora de Badalona.

La primera ampliació arribarà gràcies a un acord amb Alella, on l’Ajuntament d’aquest municipi ha signat un document d’intencions amb Can Ruti i amb el TecnoCampus Mataró-Maresme per convertir el futur parc empresarial La Miralda en un espai d’innovació, formació, recerca i emprenedoria en l’àmbit de la salut i el benestar comunitari. La voluntat de Can Ruti, abans d’estendre’s a altres municipis del voltant, ha estat de forma constant créixer a Badalona, però les necessitats s’han imposat als desitjos i ara ha volgut aprofitar l’oportunitat que s’albira. “Hem hagut d’assumir que no tenim un entorn on el creixement sigui factible perquè els voltants són parc natural i, en conseqüència, no accepten la construcció”, diu Estrada.

Les demandes de Can Ruti s’expliquen amb algunes xifres. Els plans de futur són fer créixer l’espai assistencial 55.000 m², en un període aproximat de quinze anys. Ara disposa d’uns 100.000 m². Pel que fa als espais universitaris i de recerca, l’escenari ideal seria, segons Estrada, ampliar la capacitat actual en 35.000 m², que suposaria gairebé doblar l’espai d’ara. El director d’estratègia assistencial i innovació revela que és habitual que diferents grups de recerca demanin instal·lar-se a Can Ruti, “però els hem de dir que no és factible perquè no hi ha espai per hostatjar-los”, assenyala. La manca d’espai també limita l’hospital a l’hora d’invertir en tecnologia o recursos humans, un problema considerable tenint en compte que es tracta d’un dels cinc equipaments qualificats a Catalunya com a hospitals d’alta complexitat.

Si al parc natural no es pot plantar ni un sol totxo més, l’única solució és localitzar espais alternatius, tant dins com fora de la ciutat, i més tenint en compte que l’àrea d’influència de l’hospital traspassa les fronteres de Badalona i arriba a tot el Barcelonès Nord i als pobles del sud del Maresme. A Badalona, les opcions passen per “baixar a la ciutat”, indica Oriol Estrada, una possibilitat que rep el beneplàcit de totes les formacions polítiques –així ho han manifestat públicament– però que no acaba de cristal·litzar. La proposta de Can Ruti parla d’habilitar 12.000 m² en espais ja existents, com pot ser l’edifici del Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), a tocar de l’autopista que connecta Barcelona amb el Maresme. Ja fa quatre anys que Can Ruti persegueix aquest projecte, però el terratrèmol polític que sacseja l’Ajuntament cada dos per tres, amb quatre alcaldes en set anys i mig, no ajuda a fer realitat els projectes que estan plasmats al paper.

L’alcalde de Badalona, el socialista Rubén Guijarro, assegura que s’està treballant per resoldre els problemes d’espai de l’hospital. A principis de setmana, segons el batlle badaloní, es va fer una reunió amb el conseller de Salut, Manel Balcells, en el decurs de la qual el consistori va oferir dos terrenys per poder habilitar el nou espai de consultes externes. Salut ha descartat l’espai que va deixar al barri de la Salut el pas de la tuneladora del metro –inicialment s’havien d’habilitar uns bucs d’assaig per a músics, però ha plogut molt des d’aleshores–, però sembla que el govern català podria veure de bon ull la segona oferta: un solar al barri de Pomar, de titularitat municipal. “Està molt ben comunicat, no gaire lluny de l’hospital i després de Setmana Santa hi haurà una visita tècnica per avaluar l’oferta”, revela Guijarro. L’alcalde de Badalona explica que es continua treballant per donar resposta a la demanda d’espai al BCIN, on es podrien arribar a implantar estudis d’infermeria, i recorda que les necessitats de Can Ruti figuren com a prioritàries a les agendes del govern local: “L’1 de març vam aprovar un pla especial a la junta de portaveus que, entre altres, permetrà aspirar a fons europeus i habilitar una nova zona d’aparcament de 3.100 m².” Per millorar la connexió amb Can Ruti, també s’hi habilitarà una parada del Bicing metropolità. El pla especial és l’avantsala del pla director del Campus Can Ruti que es vol aprovar en el mandat vinent, diu Guijarro.

Aterratge a Alella

Abans, però, es produirà l’aterratge a Alella. Oriol Estrada indica que aquesta aposta “està basada a potenciar el concepte de xarxa col·laborativa, alhora que ajudarà a vertebrar el territori del Barcelonès i el Maresme. És una proposta de país a l’entorn de la recerca i l’emprenedoria”. Tot i que ara per ara només s’ha signat el document d’intencions, totes les parts implicades tenen clar que han iniciat un camí que ja no té marxa enrere, ni tan sols si les eleccions municipals del 28 de maig es tradueixen en un canvi de govern a Alella –ara hi governa ERC amb majoria absoluta.

L’alcalde d’Alella, Marc Almendro, es mostra entusiasmat amb l’arribada de Can Ruti a la ciutat. El punt de partida de l’acord és la voluntat política de dotar la ciutat, i el sector de La Miralda, de més activitat econòmica i d’un parc empresarial. “Detectem les necessitats de creixement de Can Ruti i veiem que encaixen amb el que estem perseguint. Treballem per crear un espai que posi en contacte la investigació, la recerca, la formació i les empreses del sector”, assenyala Almendro. Es gesta així l’Àgora Alella-La Miralda, “un conglomerat de serveis que permetrà unir projectes que ara estan desunits”. L’actuació inicial afecta 2.200 m², però es podrà créixer fins als 6.000 m². La presència física de Can Ruti a Alella no es limitarà només a aquest espai, segons anuncia l’alcalde republicà. El primer embrió veurà la llum en un espai privat del municipi que en breu es podrà destapar. S’hi afegiran 10.000 m² i Marc Almendro confia que aquesta actuació no trigarà a fer-se realitat. Convençut que l’aposta que fa el municipi tindrà el suport de tots els grups polítics, subratlla “el posicionament estratègic tan important que fa Alella, que en el futur vol ser el pal de paller de tot un eix sanitari que uneixi diferents comarques”.

Des de Can Ruti, Oriol Estrada assenyala que Alella podria ser que no fos l’únic municipi on en el futur hi hagi instal·lacions complementàries de l’hospital, sobretot si a Badalona no s’accelera el suport polític.

Quaranta anys
L’hospital de Can Ruti commemora els 40 anys de la seva estrena. En concret, el 14 d’abril farà quatre dècades que l’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, inaugurava un centre que oficialment era batejat com a hospital Germans Trias i Pujol, en honor dels germans Joaquim i Antoni Trias i Pujol, dos catedràtics de cirurgia d’origen badaloní represaliats pel franquisme. L’hospital va obrir amb 166 llits i amb els anys va anar ampliant la capacitat fins a arribar als 740 actuals –abans de la pandèmia no arribava als 600–. Can Ruti, nom popular que s’ha normalitzat, s’ha fet un lloc entre els principals hospitals del país, també en els apartats de la formació i la recerca. Després de 40 anys, hi ha un problema que no ha trobat solució: les dificultats per aparcar, sobretot les hores en què funcionen les consultes externes. L’aparcament és precisament el protagonista d’una de les grans lluites veïnals a la zona, on la mobilització ciutadana va aturar, l’any 1999, el pàrquing de pagament. El programa de commemoració dels 40 anys arrenca el 14 d’abril amb la 28a Cursa Atlètica de la Sanitat Catalana per l’entorn del Campus Can Ruti i la serralada de Marina. La resta del programa d’actes s’ha de presentar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona