Salut

Salut

Medicació garantida

Un pla pilot permetrà que la gent gran de 72 municipis rurals de Lleida rebi tractament planificat

Comença al juny i tindrà una durada de mig any

Viure en zones rurals sovint significa que l’accés a determinats serveis sigui més complicat, especialment per a les persones grans. Conscients d’això, el Col·legi Oficial de Farmacèutics (COF) de Lleida iniciarà al juny un pla pilot pioner a Catalunya per donar medicació planificada setmanal a persones grans que viuen en municipis de menys de 1.500 habitants de les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran. En aquest territori hi ha un total de 72 farmàcies rurals, cadascuna en un únic municipi de menys de 1.500 habitants, i es poden adherir al projecte, batejat amb el nom de Dosicat, per poder oferir el servei personalitzat de dosificació (SPD) a cinc persones de més de 70 anys. L’objectiu és millorar l’adherència als tractaments, vetllar per la viabilitat de les farmàcies rurals i frenar el despoblament. El funcionament serà senzill: els beneficiaris aniran a la farmàcia un cop per setmana a buscar un blíster personalitzat amb tota la medicació que prenen classificada per dies i franges horàries. Hi podran participar fins a 360 persones, és a dir, cinc persones de cadascuna de les farmàcies rurals, que s’escolliran a través d’un comitè format per farmacèutics, professionals de l’atenció primària i treballadors socials. El projecte s’iniciarà al juny i tindrà una durada de sis mesos, en els quals el comitè farà un seguiment de cada candidat en què valorarà la seva adherència farmacològica i l’evolució clínica.

El SPD és un servei que ja ofereixen diverses farmàcies a canvi d’un preu sovint “simbòlic”. Per això, a través d’aquest programa es vol “donar valor” a aquesta feina de seguiment a canvi d’una retribució als farmacèutics que, en aquest cas, serà de 25 euros al mes per persona que participi en el projecte, ha explicat a l’ACN la presidenta del COF Lleida, Maria Enrique-Tarancón. En total, el projecte té un pressupost de 54.000 euros subvencionats per la Diputació de Lleida, mentre que els blísters individuals els finançaran l’empresa Venalink i l’Obra Social La Caixa.

A les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran hi ha 201 farmàcies, de les quals 72 estan situades en municipis petits i d’entorn rural. Estan obertes 37 hores setmanals, mentre que els consultoris mèdics d’aquests municipis obren una mitjana de 10 hores. Això fa que les farmàcies rurals duguin a terme una funció social essencial, a més de la sanitària. Des del COF Lleida es mostren convençuts que el Dosicat serà un èxit. Per això, tenen com a objectiu aconseguir mantenir-lo més enllà dels sis mesos que durarà el programa i, en la mesura que sigui possible, estendre’l a la resta de municipis del país de menys de 1.500 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona