Salut

SALUT

Incorporen 44 higienistes dentals i fisioterapeutes a l’atenció primària

El desplegament s’emmarca en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’atenció primària de la Regió Sanitària Girona

Els fisioterapeutes es focalitzen en tractar i prevenir malalties musculoesquelètiques i millorar l’autonomia a través d’activitats grupals

La funció dels higienistes dentals se centra en activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental dirigides a la comunitat

La Regió Sanitària Girona segueix treballant en el desplegament de fisioterapeutes i higienistes dentals a l’atenció primària i actualment més de la meitat dels equips d’atenció primària (EAP) de la Regió ja disposen d’aquests professionals. En el conjunt dels dos perfils s’han incorporat 44 nous professionals: 22 fisioterapeutes que presten servei a 26 EAP i 22 higienistes, en 24 EAP. Aquest desplegament s’ha fet en marc del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) del Departament de Salut, a través del qual s’han incorporat també els referents de benestar emocional i els dietistes-nutricionistes.

La implantació dels fisioterapeutes als centres d’atenció primària té per objectiu promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònics i optimitzar el treball en xarxa amb altres agents comunitaris. Les principals afeccions sobre les que treballen són malalties musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat, com són la lumbàlgia, dolor a les cervicals, mal de genoll o maluc crònic, dolor d’espatlla i pacients amb risc de fragilitat.

A la Regió Sanitària Girona, els fisioterapeutes presten serveis als següents equips d’atenció primària: Anglès, Banyoles, Bàscara, Vilafant, Breda-Hostalric, Canet de Mar, Figueres, Girona 2 (Can Gibert del Pla), Girona 3 (Montilivi/Vila-roja), Vall d’en Bas, Sant Joan les Fonts, Olot, Ripoll, Camprodon, Ribes de Freser-Campdevànol, Peralada, Pineda de Mar, l’Escala, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sils-Vidreres-Maçanet, Palamós, Palafrugell, la Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Tordera.

Higienistes dentals

La incorporació d’aquesta figura suposa l’inici del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els pròxims 5 anys, i també és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Els higienistes dentals s’integren a les unitats d’odontologia, de manera que s’amplia la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc. La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat als CAP i a la comunitat.

D’altra banda, també s’han incorporat 22 higienistes dentals en 24 centres d’atenció primària de la Regió: Arbúcies – Sant Hilari, Anglès, Breda-Hostalric, Blanes, Figueres, Girona 1 (Santa Clara), Girona 3 (Montilivi/Vila-roja), Girona 4 (Taialà), l’Escala, Peralada, Ribes de Freser-Campdevànol, Salt, Sant Joan les Fonts, Santa Coloma de Farners, Sils-Vidreres-Maçanet, Tordera, Vall d’en Bas, Canet de Mar, Roses, Ripoll, Camprodon, Bàscara, Vilafant i Cassà de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia