Salut

Jesús, el primer nadó nascut a l’Estat d’una dona trasplantada d’úter

El petit va néixer el 10 de març a l’Hospital Clínic de Barcelona

La mare, que patia la síndrome Rokitansky, va rebre l’òrgan de la seva germana l’any 2020

El 10 de març va néixer a la Seu Maternitat de l’Hospital Clínic el Jesús, el fill de la primera dona trasplantada d’úter de l’Estat. Tres anys després d’una operació molt complexa de trasplantament de l’òrgan que li va donar en vida la seva germana, Tamara Franco ha pogut donar a llum al seu nadó per cesària. “Ha estat un procés molt dur alhora que molt bonic i malgrat tots els riscos ha valgut la pena”, ha destacat aquest dilluns la mare en una roda de premsa al costat de l’equip mèdic del Clínic i el conseller de Salut, Manel Balcells. El nadó, després de dos mesos i mig a l’UCI, abandona aquest dilluns l’hospital per anar a casa amb els pares a Murcia. El petit és un dels 50 nens i nenes nascuts arreu del món després d’un trasplantament d’úter, una operació molt complexa fruit d’una tècnica que a Catalunya encara es troba en procés experimental.

El camí va començar l’any 2015 quan el Clínic, segons apunten les agències, va obtenir els permisos de comitè d’ètica i del departament de Salut per posar en marxa un programa experimental per a trasplantament d’úter en cinc casos amb síndrome de Rokitansky, un trastorn congènit de l’aparell reproductor que fa que les afectades neixin sense úter ni trompes de Fal·lopi. Tamara va ser la primera escollida l’any 2020. Es va sotmetre a una cirurgia de 21 hores amb èxit. Després de tres transferències embrionàries, el setembre de 2022 va quedar-se embarassada. Durant tota la gestació se li han practicat nombrosos controls. Als set mesos d’embaràs, li van practicar una cesària sense complicacions .

Pel cap del Servei de Ginecologia del Clínic, Francesc Carmona, aquest cas evidencia la viabilitat de la tècnica i “obre la porta a que d’altres dones amb factor uterí absolut, és a dir a les quals l’úter no els funciona perquè han patit una malaltia o perquè tenen alguna mena de malformació, entre d’altres causes, puguin sotmetre’s al procés”. El conseller Balcells l’ha qualificat, com recull l’agència ACN, “de petit miracle de la ciència” i ha destacat el treball multidisciplinari amb més de 20 professionals del Clínic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA