Salut

SALT

L’equip guia d’atenció a l’alta complexitat ha atès més de 30 joves a la Regió Sanitària de Girona

A finals de 2021, el Departament de Salut posava en marxa a Catalunya deu equips comunitaris d’atenció intensiva a la complexitat a Catalunya, un programa dirigit a la població d’entre 12 i 25 anys, amb un trastorn mental i de conducta disruptiu, i acompanyat habitualment d’un problema d’addicció a substàncies. El Guia és un equip pluridisciplinari integrat a la xarxa de salut mental i addiccions de cada territori, que es caracteritza per una accessibilitat ràpida i atenció en el lloc de vida de la persona. Concretament, a comarques gironines, l’equip ha atès 32 joves fins avui, onze dels quals han estat donats d’alta.

A la Regió Sanitària de Girona, l’Equip Guia, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), està integrat per una psiquiatra, una psicòloga clínica, una treballadora social i una infermera especialitzada en salut mental. Després de dos anys en funcionament, els professionals constaten que la intervenció en l’entorn natural de la persona i les decisions compartides amb aquesta promouen la seva recuperació. Segons l’equip, aquesta aproximació permet “entendre millor les necessitats, valors i creences dels joves i de les seves famílies”.

L’equip destaca que l’acompanyament “proper i respectuós” obre la porta al canvi, i assegura que el fet de compartir els objectius de recuperació amb els adolescents promou que siguin actius en el seu procés terapèutic. “Els apodera i impulsa la seva resiliència”, afirmen els professionals.

La intervenció de l’equip Guia en cada cas pot anar des de dos mesos i fins a un any aproximadament. L’equip realitza de cada persona un pla terapèutic individualitzat que contempla el tractament mèdic i psiquiàtric, el treball sobre el vincle relacional i suport psicològic, la intervenció familiar, la intervenció en els episodis de crisi i la reducció de riscos, la intervenció en el medi social, educatiu o laboral de la persona atesa i la seva recuperació funcional i inclusió en els diferents entorns (educatiu, laboral i social). En aquest pla hi participen tant el pacient com la seva família i els diferents professionals de la xarxa social, educativa o judicial. Des d’aquesta perspectiva, els professionals de l’equip subratllen que el treball coordinat amb tots els recursos permet millorar les diferents línies d’intervenció, i ofereix un sentiment d’unitat entre equips. El treball conjunt interdepartamental “ens enriqueix, evita la duplicitat i fomenta un ús més eficient dels recursos públics, i sobretot la qualitat de l’atenció”.

El perfil de les persones incloses al programa són joves o adolescents sense un projecte vital, amb un diagnòstic clínic de trastorns del neurodesenvolupament (trastorn de l’espectre de l’autisme, síndrome alcohòlic-fetal o TDAH), trets disfuncionals de la personalitat (trastorn límit i trastorn disocial en persones menors de 18 anys) o funcionament intel·lectual límit i trastorn mental i de conducta. Són adolescents i joves amb alta comorbiditat (trastorn de conducta amb intensitat clínica moderada-greu i/o trastorn relacionat amb el consum de substàncies) i tenen conductes transgressores que causen una gran alarma en l’entorn social, familiar, educatiu o laboral.

Tot això fa que les seves necessitats d’atenció siguin complexes i que requereixin d’un abordatge per part dels serveis socials, sanitaris, educatius, judicials, penitenciaris, policials i laborals. Solen ser casos en què els pares o tutors es troben desbordats per la situació i ni la família o la xarxa educativa disposen d’alternatives per donar-los suport; es produeix en aquest context un aïllament social, abandonament escolar, inadaptació a l’entorn o incapacitat per seguir un tractament.

Un 55 per cent dels usuaris són dones

Específicament a comarques gironines, un 31% dels joves tractats per l’equip respon a un trastorn de la personalitat i a un trastorn de l’espectre autista a parts iguals; un 16% està diagnosticat d’un trastorn afectiu (ansietat/depressió), i un 13% de trastorn de conducta. El 9% restant són persones amb un trastorn per abús de substàncies, síndrome alcohòlic-fetal o valorats amb un estat mental d’alt risc (EMAR). La majoria de joves inclosos al programa han estat derivats pel seu centre de salut mental (adults o infantojuvenils). Un 55% són dones i 45% homes.

Els equips guia són una de les actuacions contemplades en el Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mentals i addiccions de la Generalitat de Catalunya i les prioritats del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental i addiccions d’elevada complexitat (PAICSAMAEC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins