Salut

SALUT

El Vall d’Hebron arriba als 300 infants tractats amb ECMO

L’hos­pi­tal uni­ver­si­tari Vall d’Hebron ha rea­lit­zat 300 pro­ce­di­ments d’ECMO (oxi­ge­nació amb mem­brana extra­corpòria) a nens i infants que reque­rien aquest suport cardíac i res­pi­ra­tori extra­cor­pori per pato­lo­gies que feien que el seu cor o pul­mons no pogues­sin fun­ci­o­nar amb nor­ma­li­tat.

El pro­grama ECMO pediàtric i neo­na­tal es va posar en marxa l’any 2002, i actu­al­ment el Vall d’Hebrón és el cen­tre de l’Estat amb més acti­vi­tat d’aquest tipus.

La teràpia ECMO com­porta l’extracció de la sang del cos per a la seva oxi­ge­nació i el retorn poste­rior al cos. Té dife­rents indi­ca­ci­ons, com posto­pe­ra­tori cardíac, pneumònia greu, mio­car­di­tis o insu­ficiència res­pi­ratòria neo­na­tal. Joan Bal­cells, cap de ser­vei de cures inten­si­ves pediàtri­ques i direc­tor del pro­grama ECMO pediàtric i neo­na­tal, explica que en els últims qua­tre anys l’acti­vi­tat ha aug­men­tat de forma expo­nen­cial. “El 2023 vam superar per pri­mera vegada el llin­dar de 30 tras­llats amb ECMO a l’any de nens i infants, que situen el Vall d’Hebron com un cen­tre amb un volum alt d’acti­vi­tat, per sobre de la mit­jana euro­pea”, afe­geix.

Des del 2019, el Vall d’Hebron també ha dut a terme un total d’onze tras­llats de paci­ents pediàtrics amb ECMO, nou dins el ter­ri­tori català i la resta d’altres comu­ni­tats de l’Estat. Es tracta de paci­ents com l’Aisha, que va néixer amb pro­ble­mes pul­mo­nars el març del 2023, i va reque­rir el des­plaçament en ambulància medi­ca­lit­zada d’un equip for­mat per dotze pro­fes­si­o­nals del SEM, el Vall d’Hebron i l’hos­pi­tal Sant Joan de Déu fins a l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari Joan XXIII de Tar­ra­gona per ini­ciar la teràpia amb ECMO i que ingressés a l’UCI pediàtrica al Vall d’Hebron, on es va recu­pe­rar. Després del seu cas, el Sis­tema de Salut de Cata­lu­nya va crear un pro­grama específic de tras­llat amb ECMO pediàtric que garan­teix l’assistència i tras­llat d’infants les 24 hores del dia en qual­se­vol punt del ter­ri­tori català.

Cada tras­llat pediàtric amb ECMO mobi­litza com a mínim un equip de cinc pro­fes­si­o­nals del Vall d’Hebron –un cirurgià cardíac pediàtric, dues infer­me­res de la uni­tat de cures inten­si­ves pediàtri­ques i dos facul­ta­tius de l’UCI pediàtrica– per anar a bus­car el paci­ent al seu lloc d’ori­gen.

Tre­ba­llen ple­gats amb els pro­fes­si­o­nals del SEM, que s’ocupa del tras­llat i també aporta els seus pro­fes­si­o­nals. Degut a la com­ple­xi­tat de la tècnica, es neces­sari que els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris que inter­ve­nen en el procés esti­guin ultra-espe­ci­a­lit­zats i tin­guin capa­ci­tat d’acti­var-se en qual­se­vol moment del dia, ja que es tracta de casos molt poc freqüents, però que es pro­du­ei­xen de manera sob­tada i reque­rei­xen d’una actu­ació urgent i imme­di­ata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.