Salut

Anuncien mobilitzacions pel CAP de Camprodon

Els alcaldes de la vall i la Mancomunitat de Municipis de la zona demanen que es paralitzi el tancament nocturn del centre

Diuen que aniran als tribunals si hi ha una desgràcia personal

Els alcaldes de la vall de Camprodon estan indignats amb la decisió de Salut de tancar en horari nocturn el centre d'atenció primària de Camprodon que dóna servei als sis pobles de la zona i estan disposats a promoure mobilitzacions si no es paralitza l'aplicació d'aquesta mesura que ha d'entrar en vigor dilluns vinent. La indignació és tan important que fins i tot estan disposats a denunciar judicialment l'administració catalana si es produeix alguna desgràcia personal per la manca d'atenció sanitària quan el CAP estigui tancat. Ho va afirmar ahir la presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Vall de Camprodon, Ester Noguer, que va reunir els alcaldes camprodonencs. No hi va poder assistir el de Sant Pau de Segúries.

Noguer fa arribar avui una carta al conseller de Salut, Boi Ruiz; al director de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas; i als serveis territorials de Salut a Girona, en què denuncia que no hi ha cap pla funcional per aplicar la reordenació del servei de salut signat pel gerent de l'ICS, ni per cap responsable de Salut de la Generalitat. A la carta, hi consta també que no hi ha cap conveni signat entre el CAP de Camprodon i l'hospital comarcal del Ripollès de Campdevànol –el centre de referència– com a proveïdor dels serveis sanitaris en horari nocturn tal com estableix la legislació del govern català i hi reclama la paralització de l'aplicació del tancament nocturn del CAP de Camprodon a partir de dilluns.

Després de la reunió amb els alcaldes, Ester Noguer va anunciar mobilitzacions ciutadanes i de totes les institucions de la vall de Camprodon si Salut tira pel dret i tanca a partir de dilluns el CAP a la nit sense haver donat cap resposta a la carta. A més, va lamentar que el Departament de Salut no hagi informat encara ni les administracions locals, ni els usuaris sobre el pla de reordenació del servei sanitari que preveu el tancament nocturn del CAP de Camprodon, ni sobre què han de fer els usuaris en cas d'una urgència en horari nocturn.

La presidenta de la Mancomunitat va recordar que a la vall hi ha molts nuclis aïllats, una població molt envellida, que es tracta d'un territori de muntanya amb la problemàtica que això comporta per als desplaçaments a l'hivern i que hi ha zones que estan a més dels 30 quilòmetres o de la mitja hora del centre de referència que estableix la llei. Noguer lamenta que per legalitzar el tancament nocturn del CAP Salut hagi de pagar l'hotel i les dietes als dos metges d'Olot que hauran d'estar de guàrdia –n'hi ha dos més de Camprodon– i denuncia la irracionalitat que només tinguin el maletí i no l'instrumental del CAP. Finalment, va voler remarcar que les persones ateses pel 112 en cas d'urgència vital poden ser derivades a casa després de ser ateses i que es trobin soles a l'hospital de Campdevànol i, si no tenen familiars, hagin de demanar taxi o esperar que es faci de dia.

LES FRASES

O no tenen en compte el territori o el desconeixen. Tenim un fet diferencial
Paquita Pastoret (CiU)
alcaldessa de vilallonga de ter

LA DATA

05.09.11
És el primer dia en què es farà efectiu
el tancament del CAP de Camprodon en horari nocturn.

LA XIFRA

5.000
Són els usuaris potencials del CAP
de Camprodon, el nombre dels quals a l'estiu es pot arribar a doblar.
Estem lluny de l'hospital, tenim molta gent gran i a l'hivern les carreteres estan glaçades o nevades
Carlos Fernández (IdS-PM)
alcalde de setcases
No s'hi pot jugar. La conselleria posa en risc la seguretat de les persones tancant el CAP
Esteve Costa (IpLL)
alcalde de llanars
És un tema de desconeixement del territori i de distància. Com més n'hi ha, pitjor
Josep Coma (CiU)
alcalde de molló
Posen en risc el funcionament del sistema d'urgències i la salut de les persones
Esteve Pujol (PSC)
alcalde de camprodon
Si passa alguna desgràcia personal a la nit emprendrem accions legals
Ester Noguer (IdS-PM)
presidenta de la mancomunitat

La indignació arriba a Ripoll

Salut també tanca a partir de dilluns el CAP de Ripoll a la nit. L'Ajuntament també ha lamentat que, malgrat l'acord del ple, la Generalitat hagi decidit continuar ferm en la decisió de reordenar els serveis de Salut. L'alcalde, Jordi Munell (CiU), ha volgut matisar que davant de les explicacions del director de serveis territorials de Salut el nou model suposa la continuació de l'atenció continuada i d'atenció a les urgències que s'està implantant al país des del 2004 i que és provat i amb bons resultats en llocs propers com la zona de Ribes i Campdevànol. El nou model, que no afecta les urgències vitals, suposa la coordinació a través del SEM, a través del 112 i de Sanitat Respon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona