Salut

La contraportada

El partit de la vida

Un estudi pioner a tot el món afirma que el dolor en pacients amb càncer en fase avançada disminueix més d'un 8% si veuen jugar el seu equip

Mai ningú havia demostrat científicament els efectes que el futbol té de positiu en malalts de càncer. I és que, i a grans trets, veure futbol pot millorar els símptomes físics i emocionals dels malalts oncològics en fase avançada. Aquesta és la conclusió d'un estudi pioner a tot el món que han elaborat investigadors i professionals sanitaris de dos equips d'atenció psicosocial que desenvolupen el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, de l'Obra Social La Caixa: l'hospital Centro de Cuidados Laguna, i la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, amb el suport metodològic de la Universitat de Girona. Jordi Royo, psicòleg del programa a la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, explica que el que s'havia intuït en el dia a dia amb els pacients, ara finalment s'ha pogut demostrar en aquest estudi, que fa pocs dies es va presentar al World Research Congress de cures pal·liatives, a Noruega.

En el treball es destaca que la intensitat dels dolors de pacients amb càncers en fase avançada disminueix més d'un 8% només veient jugar el seu equip de futbol. Això és pot complementar amb més dades, com ara que el malestar del malalt baixa un 5% i el grau d'exaltació (nerviosisme per l'emoció) s'incrementa més d'un 12,7%. En tot cas sembla clar que és la il·lusió, aquesta potent eina, la que esdevé un dels principals motors per al malalt: “Hem observat que la majoria dels malalts que tenen malalties avançades oncològiques, quan utilitzen diverses maneres de distracció, com ara relacions, activitats d'oci i televisió, entre d'altres, són iniciatives que els serveixen per distreure's, per evadir-se de la situació”, explica Esther Martín, psicòloga de l'hospital Centro de Cuidados Laguna, a Madrid. Un treball que té molt en compte, a més, lluitar contra un dels grans handicaps dels malalts: la depressió, que arriba a ser del 57%. Perquè l'objectiu del programa és complementar les cures pal·liatives amb una atenció integral que té en compte els aspectes psicosocials, tant el suport emocional, social i espiritual al pacient, com l'atenció al dol i el suport a les famílies i als professionals de cures pal·liatives que duen a terme la seva feina, sobretot en l'àmbit sanitari. Les dades són rellevants perquè, a tot el país, el programa ja ha atès 46.873 pacients i 29.785 familiars a tot l'Estat, i ha disposat fins avui d'un pressupost de 34,33 milions d'euros. Aquest, el del futbol, és un pas més important per avançar en les cures pal·liatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona