Salut

salut

Vint anys amb hospital comarcal a la Selva

Avui fa just dues dècades que l'expresident Jordi Pujol i l'exalcaldessa de Blanes Maria Dolors Oms el van inaugurar

Es va posar en funcionament amb 50 dels 120 llits de què podia disposar

El 22 de maig del 1993, avui fa vint anys, es va inaugurar l'hospital comarcal de la Selva, a Blanes. El nou equipament sanitari va ser inaugurat aquell dissabte a un quart d'onze del matí per les màximes autoritats tant locals com nacionals del moment: Jordi Pujol (CiU), president de la Generalitat; Xavier Trias (CiU), conseller de Sanitat, i Maria Dolors Oms (PSC), alcaldessa de Blanes.

L'hospital comarcal de la Selva, que entraria plenament en funcionament dos dies després, el dilluns 24 de maig, va costar uns 2.200 milions de pessetes –uns tretze milions i mig dels actuals euros– i tenia una superfície de 9.450 metres quadrats. Té set plantes, tres de les quals d'hospitalització amb capacitat, en la seva inauguració, per a 120 llits. Inicialment, però, només es va posar en funcionament una de les tres plantes d'hospitalització, amb capacitat per a 50 malalts. Les altres dues s'anirien posant en funcionament progressivament. També es va disposar d'unes urgències amb catorze boxs per a 28 malalts, que el 2008 es van remodelar i ampliar, i una sala d'autòpsies. En el moment de l'entrada en funcionament, l'hospital donava cobertura a una població d'unes 52.000 persones.

Tristesa i alegria

El nou hospital de Blanes adquiria les funcions que fins aleshores havia tingut l'hospital Sant Jaume, que actualment encara funciona com a residència d'avis. És per això que el dia de la inauguració va ser viscut per molts blanencs amb “tristesa” i “alegria”, ja que, segons va dir en els parlaments inaugurals l'alcaldessa de la ciutat, era “un dia trist” perquè es deixava Sant Jaume però també era un dia “alegre”, perquè “es traslladava a un hospital de primer ordre”, segons va assegurar Oms. El cognom de l'alcaldessa de Blanes va propiciar una de les anècdotes de la jornada. El president Pujol, en el seu torn de parlaments, va fer referència a l'OMS (Organització Mundial de la Salut) i va haver d'aturar el seu discurs per especificar que l'OMS a què es referia no era l'alcaldessa, sinó l'organisme de les Nacions Unides. Pujol, però, va combinar el discurs divertit amb la reivindicació. No es va estar d'aprofitar el seu parlament inaugural per reclamar els 70.000 milions de pessetes que el govern estatal devia a la Generalitat en matèria de sanitat.

La pronúncia de ‘Blanes'

El president va protagonitzar una altra anècdota vinculada amb Blanes, però en aquest cas en el decurs d'una roda de premsa improvisada a Vidreres, on va seguir la comitiva d'aquell dia. Una periodista li va fer una pregunta mencionant la ciutat de Blanes i pronunciant la e de forma tancada. Pujol la va rectificar i li va explicar que la e de Blanes era neutra. Aquesta és precisament una qüestió no resolta: si bé el president tenia raó, no són pocs els blanencs de soca-rel que defensen l'altra pronúncia del nom de la ciutat.

LA XIFRA

2.200
milions de pessetes
va costar construir l'hospital comarcal de Blanes, uns 13,5 milions d'euros.

LA XIFRA

50
llits
es van posar en funcionament inicialment a l'hospital, tot i que tenia capacitat per a 120.

LA DATA

22.05.93
L'hospital de Blanes
va ser inaugurat per Jordi Pujol, Xavier Trias i Maria Dolors Oms, avui fa vint anys.

LES XIFRES

2.200
milions de pessetes
va costar construir l'hospital comarcal de Blanes, uns 13,5 milions d'euros.
50
llits
es van posar en funcionament inicialment a l'hospital, tot i que tenia capacitat per a 120.

Inauguració del primer tram de l'eix transversal

Avui també fa vint anys d'altres inauguracions a la comarca de la Selva. Totes per part del president Pujol. No en va era cap de setmana de campanya electoral per a les generals. Pujol també va inaugurar avui fa vint anys el primer tram de l'eix transversal –que justament fa uns mesos ha viscut la inauguració del seu desdoblament–. El primer tram d'aquesta via famosa per les seves múltiples inauguracions va ser el de Santa Coloma de Farners a Brunyola, en concret des de la carretera de Santa Coloma a Girona fins a la de Santa Coloma a Anglès. Un tram de 3.800 metres de llarg que el mateix president Pujol va admetre en la seva inauguració que “quedava penjat”. El president de la Generalitat també va inaugurar aquell dia els centres d'assistència primària de Vidreres i Sils. Posteriorment, va dinar a Santa Coloma de Farners amb empresaris turístics i va reunir-se amb el ple del Consell Comarcal de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA