Salut fa obres en 4 centres d'atenció primària de la demarcació per valor de set milions

La inversió global en equipaments que s'han iniciat o inaugurat o s'acabaran aquest any s'acosta als 353 milions d'euros

Els centres d'atenció primària que en aquests moments encara estan en obres són el de Lloret, al barri del Rieral, i el de Roses, on es fan obres d'ampliació i reforma. El CAP Lloret-2, per a la creació del qual s'han destinat 2,8 milions d'euros, «el que costa mig hospital», segons paraules de la directora dels serveis territorials de Salut, Marta Pedrerol, està en la recta final, però encara queda per fer l'entrega oficial de l'obra. La seva entrada en servei està prevista per al darrer trimestre d'aquest any.

El gener del 2007, atesa la necessitat de descongestionar l'únic CAP que hi havia aleshores a Lloret de Mar, es va obrir, de forma provisional, un segon CAP amb mòduls prefabricats a la zona de Fenals en espera justament de disposar d'un edifici de nova construcció. Aquest CAP, que serà el tercer CAP de Lloret, ocuparà els baixos d'un edifici de pisos de protecció oficial que actualment està en construcció.

Les obres de reforma i ampliació del CAP de Roses també han resultat llargues i costoses. Llargues perquè s'han hagut de fer per fases i fent-les compatibles amb l'activitat assistencial. I costoses perquè la inversió final haurà estat de 3 milions d'euros. Actualment, l'ampliació ja està gairebé acabada i de la reforma queda una part per acabar. Amb tot, Salut creu que abans d'acabar l'any el conjunt dels treballs s'haurà enllestit.

El servei de radiologia bàsica, del qual estarà dotat aquest centre de salut, no arribarà, però, fins al 2010. L'objectiu és que amb la incorporació d'aquest servei, el CAP de Roses, que ja fa atenció continuada, guanyi autonomia a l'hora d'atendre casos urgents que sorgeixin en aquesta zona del litoral.

També estan en fase de construcció els nous consultoris locals de les Preses i de Sant Jordi Desvalls. Segons les previsions de Salut, el consultori de les Preses, que ocuparà uns baixos d'una obra de l'Incasol, entrarà en servei el primer trimestre del 2010 mentre que el de Sant Jordi Desvalls, les obres del qual es van adjudicar el maig d'aquest any, entrarà en servei el segon semestre de l'any que ve. El pressupost per fer les obres del consultori de les Preses puja a 560.000 euros i el consultori de Sant Jordi Desvalls, a 480.000 euros.

Inaugurats aquest any

El nou centre d'atenció primària (CAP) de Campdevànol i el nou consultori local de Quart, tots dos acabats de construir l'estiu del 2008, no van entrar en servei fins a l'abril passat a causa, en tots dos casos, de l'endarreriment de l'arribada del mobiliari. El consultori local de Sant Gregori es va posar en funcionament el mes de juny i el nou CAP de Caldes, el mes passat, però amb cinc mesos de retard respecte del calendari previst. La construcció d'aquests quatre centres de salut, la major part dels quals substitueixen dispensaris que havien quedat obsolets i petits, ha comportat una inversió de 5,6 milions d'euros. Els nous consultoris locals de Vilajuïga i de Vilobí d'Onyar ja estan acabats i estan en fase d'equipament. S'ha invertit 1,6 milions d'euros en la construcció d'aquests dos centres. La previsió de Salut és que entrin en servei aquest mateix estiu.

Amb el projecte a punt

Salut ja té a punt els projectes per construir tres consultoris nous, a Vilablareix, les Planes d'Hostoles i Amer. El d'Amer va aixecar, de bon començament, una forta polèmica pel seu emplaçament: es farà a l'antiga pista poliesportiva de l'institut. Un lloc que no agrada ni al grup municipal a l'oposició (CIU) ni a un grup de veïns del poble perquè consideren que quedarà allunyat del centre del poble. De fet, fa dos anys es van recollir prop de 600 signatures en contra del nou emplaçament de l'ambulatori. Malgrat tot, el projecte va endavant i fa pocs dies que GISA va anunciar la posada a licitació de l'obra, pressupostada en 954.097 euros, de manera que aquest centre podria obrir portes el primer trimestres del 2011. La mateixa data d'obertura prevista pel consultori de Vilablareix, que té un pressupost de 684.000 euros, i el de les Planes d'Hostoles, amb 1.036.000 euros de pressupost.

Redactant el projecte

Hi ha quatre actuacions de les quals s'està redactant el projecte: la construcció de l'edifici del CAP Figueres 2, l'ampliació del CAP Montilivi, la creació del consultori d'Aiguaviva i l'ampliació del consultori de Porqueres. En aquests quatre casos, l'entrada en servei dels nous edificis o de la part ampliada dels centres ja existents està programada pel 2011. A Figueres, l'estiu del 2007, es va posar en marxa, al sector sud de la ciutat, un consultori per descongestionar l'únic CAP que hi havia a la població en espera de disposar d'un segon CAP. Inicialment es va parlar d'una provisionalitat de tres anys, un termini que podria allargar-se perquè el projecte està vinculat a un de més envergadura: el nou CAP formarà part d'un immoble que ocuparà l'espai de l'antiga sitja i que centralitzarà els serveis de la Generalitat a Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona