Salut

Els nous hospitals d'Olot i de Puigcerdà, aquest any

El centre ceretà obrirà a mitjan setembre

Les aliances entre hospitals van ser tractades en la jornada d'Olot

L'hospital transfronterer de Puigcerdà entrarà en servei a mitjan mes de setembre i el nou hospital comarcal d'Olot, abans de final d'any, segons va assegurar ahir a la capital garrotxina el conseller de Salut, Boi Ruiz. Respecte del primer, Ruiz va explicar que es va reunir recentment amb les autoritats franceses a París, on van arribar a aquest acord, tot i que sense establir una data concreta. Quant al centre hospitalari garrotxí, el conseller va indicar que tots els concursos per equipar-lo “estan en marxa” i que l'entrada en servei dependrà de la rapidesa amb què es treballi en aquest procés. “Calculem obrir-lo abans no acabi l'any, per descomptat”, va assegurar.

El titular de Salut va fer aquests anuncis al final de la sessió de les jornades del pla de salut 2011-2015 de les regions sanitàries de la Catalunya central i Girona, que es va fer a Olot, amb la participació d'uns tres-cents responsables de gestió i tècnics de centres hospitalaris d'aquestes dues regions.

Les aliances

Una de les taules de debat es va dedicar a les aliances estratègiques entre centres hospitalaris, defensades pel Departament però molt criticades per diversos sectors del món sanitari. Hi van intervenir Vicenç Martínez, gerent territorial de l'ICS i l'IAS de Girona; Ferran Garcia, gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia; Carles Puig, gerent de l'hospital Sant Jaume d'Olot (que manté aliances amb els hospitals de Campdevànol, comarcal del Ripollès, i Vic), i Enric Ballabriga, gerent de l'hospital Sant Bernabé de Berga. A partir de la seva experiència, els ponents van desgranar diversos aspectes de les aliances, tant positives com negatives, però no es va sentir cap crítica contundent. Centrar la gestió més en el pacient que no pas en els professionals, definir amb més claredat els objectius de les aliances, veure-les com un fet dinàmic i no estàtic i ser més eficients en matèria de comunicació serien, a parer dels ponents, alguns dels aspectes a millorar. Per contra, l'abaratiment de costos i la possibilitat d'oferir especialitats que cada centre pel seu compte no podria assumir serien alguns dels avantatges. “Ens està permetent millorar la posició de les nostres institucions en un món molt canviant”, va afirmar Carles Puig. Molt vehement en la defensa de les aliances va ser el moderador, Francesc Moreu (de la consultoria Moreu i Associats), que referint-se a la crisi econòmica i la societat del benestar va vaticinar que “mai res tornarà a ser igual” i que el model sanitari català o canvia (aplicant les aliances, per exemple) “o desapareixerà”.

En el seu discurs de clausura, Boi Ruiz va aprofitar per fer una defensa de les decisions en matèria de gestió sanitària que s'estan aplicant. Va assenyalar que els governs anteriors havien fet més administració sanitària i “política amb la sanitat” que no pas una vertadera política sanitària, que seria el que sí que està executant el seu departament. Des del seu punt de vista, a la crisi econòmica, s'hi ha afegit una “crisi de model” sanitari a la qual s'està fent front amb mesures com les aliances. A tall de conclusió, Ruiz va manifestar a aquest diari –fent seves les paraules de Moreu– el convenciment que l'actual model de proximitat només és sostenible si sumem i compartim, “no per la crisi econòmica, sinó simplement com a model assistencial; arriba un moment que el volum de malalts no dóna perquè les garanties d'un servei o el desenvolupament professional dels que hi treballen sigui el desitjable”. I si es mira de “sumar” –va afegir-- no és pas per créixer, sinó que cal sumar per consolidar un model de proximitat “al qual no volem renunciar”.

LA XIFRA

300
tècnics
i responsables de la gestió d'hospitals van participar en les jornades del pla de salut, a Olot.

LA FRASE

Cal sumar, no pas per créixer, sinó per consolidar el model de proximitat
Boi Ruiz
CONSELLER DE SALUT

Presentació d'alguns resultats

La sessió, que per primer cop aplegava la regió sanitària central i la de Girona, va servir per donar a conèixer el resultat d'algunes experiències d'actuació en les dues zones. Es va parlar, entre altres temes, del tractament dels pacients crònics al Baix Empordà i a Osona, que ha permès –van dir– atendre millor els crònics complexos. Això hauria provocat la reducció dels ingressos hospitalaris d'aquests pacients a l'entorn del 15% a les dues comarques. La fórmula ha estat –van afegir– “la implantació d'actuacions assistencials des d'una perspectiva global i de continuïtat tant en l'àmbit comunitari com en l'hospitalari”. En el camp de la salut pública, es van exposar dos projectes sobre la construcció d'entorns saludables tant a Osona (Entorn Actiu) com a les comarques gironines, on s'ha desplegat una xarxa d'itineraris saludables i parcs urbans de salut. Així mateix, es van presentar estratègies, experimentades a les dues regions, per fer el tractament i el seguiment dels pacients amb diabetis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES