Salut

Creen una calculadora transfronterera de medicaments, a Puigcerdà

Serveix per evitar errors en la medicació pediàtrica a l'hospital, que atén pacients dels estats espanyol i francès

L'ha ideada el doctor Ferran Barranco

L'hospital de la Cerdanya de Puigcerdà és un centre sanitari transfronterer, i això no només queda palès perquè atén usuaris de la Cerdanya de banda i banda de la línia que parteix els estats espanyol i francès, sinó també per algunes de les eines que ha desenvolupat. És el cas de la primera calculadora pediàtrica transfronterera, creada pel doctor Ferran Barranco amb la col·laboració de professionals de l'àrea maternoinfantil del centre sanitari ceretà. I és que és la primera eina pensada per a metges de família o d'urgències, no especialitzats en pediatria, de les dues bandes de la frontera.

La calculadora té en compte les versions en català, castellà i francès tant dels noms dels principis actius com del vocabulari sobre posologia i altres indicacions. Té dues funcions, principalment. La primera és de suport a la prescripció per a una quinzena de les malalties més comunes que poden afectar la població d'entre zero i divuit anys; és a dir, quina és la medicació recomanada pels pediatres, davant de patologies com ara otitis, angines, etc. L'altra és la de convertir la posologia de mil·lilitres a mil·ligrams i viceversa, i, combinades amb el pes del pacient, obtenir la dosi exacta que cal administrar per als vint principis actius que cobreixen el 90% dels tractaments pediàtrics.

El doctor Barranco ha tingut la col·laboració d'un grup d'especialistes que, durant mesos, han estat provant la versió beta de l'eina. S'han tingut en compte tots els detalls, com ara que medicaments similars en els dos estats poden no tenir la mateixa concentració de principi actiu, sobretot en les presentacions de tipus xarop, que són les més freqüents per als pacients més petits.

També s'hi han incorporat les paraules que s'utilitzen habitualment per indicar als pacients com s'administra cada medicament.

La calculadora del doctor Barranco s'ha presentar en la sessió ordinària corresponent al mes d'abril de la filial Cerdanya-Capcir de l'Acadèmica de Ciències Mèdiques. Igual que la mateixa filial, que està oberta a professionals de l'Estat francès, la calculadora estarà a la disposició dels metges locals i metges d'urgències d'aquell estat, igual que dels de Catalunya.

L'hospital de Puigcerdà va consolidant el seu caràcter transfronterer. Durant el primer semestre de funcionament la quantitat d'hospitalitzats de la Catalunya del Nord és del voltant del 20%. L'objectiu és que d'aquí a cinc anys el 40% del total dels usuaris siguin de l'anomenada Cerdanya del nord.

LES XIFRES

17.000
casos
d'errors de medicació s'han registrat a Catalunya des de l'any 2001 fins ara.
90%
dels tractaments
pediàtrics es poden prescriure sense errors gràcies a la nova calculadora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona