Salut

El pla contra el càncer de còlon arriba a tres ABS més

En els pròxims mesos, s'enviaran 20.493 cartes per convidar la població diana de Figueres, Banyoles i Anglès a participar en el programa de detecció precoç

El pro­grama de detecció precoç de càncer de còlon i recte s'estendrà aviat a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Banyo­les, Figue­res i Anglès. En els pròxims mesos es con­vi­darà a par­ti­ci­par en aquest pro­grama 10.342 veïns de l'ABS de Figue­res, que inclou aquesta ciu­tat i les pobla­ci­ons de Fortià, Riu­mors, Vila-sacra i el Far d'Empordà; 7.199 veïns de l'ABS de Banyo­les, que engloba tots els muni­ci­pis del Pla de l'Estany, i 2.952 de l'ABS d'Anglès, a la qual per­ta­nyen també els pobles de Bon­matí, la Cellera, Osor i Amer.

La par­ti­ci­pació en el pro­grama, que es va començar a implan­tar a la regió sanitària de Girona el 2013 pel Baix Empordà, és voluntària. S'invita la població diana –tots els homes i dones que tin­guin entre 50 i 69 anys durant l'any en curs–, els quals rebran una carta a casa seva en què se'ls explica el pro­grama. Els veïns que rebin la carta d'invi­tació s'han de diri­gir a una ofi­cina de farmàcia adhe­rida al pro­grama, on han de lliu­rar la carta que hagin rebut, que té un codi d'iden­ti­fi­cació per­so­nal. A la farmàcia els dona­ran un kit per dipo­si­tar una mos­tra de femta i les ins­truc­ci­ons de com con­ser­var-la fins que la por­tin de nou a la farmàcia, que les farà arri­bar al labo­ra­tori. Un 6% de les per­so­nes que par­ti­ci­pen en el pro­grama tenen resul­tats posi­tius en la prova de detecció de sang oculta en femta, que després es con­firma o des­carta a través d'una colo­noscòpia. La implan­tació del pla es fa de manera gra­dual a cada comarca durant dos anys, i un cop s'ha implan­tat es torna a començar. A Cata­lu­nya cada any es diagnos­ti­quen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte. És la segona causa de mort per càncer a Cata­lu­nya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defun­ci­ons per any. La super­vivència al cap de cinc anys és d'un 50%. La mor­ta­li­tat s'esta­bi­litza entre els homes i baixa entre les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.