Salut

sanitat

Alerten que el mosquit tigre arriba reforçat aquest estiu

Les temperatures suaus de l'hivern no han acabat de matar les larves i amb les pluges les femelles troben l'aigua estancada per criar

El Consell Comarcal actua posant larvicida als embornals de 22 municipis de la comarca

Ja fa setmanes que els tècnics del Consell Comarcal han iniciat la campanya amb l'objectiu de reduir la població del mosquit tigre. “Ja tenim llocs on s'ha deixat notar abans d'hora i veiem que arriba reforçat”, alerta el responsable tècnic del programa de prevenció, Josep Antolí. Les altes temperatures de l'hivern hi han ajudat. Com que no ha fet fred, ha costat més que es morissin les larves i els exemplars adults han pogut posar ous fins més tard, allargant el cicle. No només això, sinó que la calor i les pluges d'aquesta primavera han estat idònies per a la població d'aquest temut mosquit ja que els ous que quedaven hivernant s'han obert abans i les femelles ho tenen fàcil per trobar llocs reduïts amb l'aigua estancada que necessiten per criar.

El Consell Comarcal està lluitant contra el mosquit tigre des del 2010. Aquest any seran 22 municipis on s'actuarà per tractar amb larvicides els embornals dels carrers on s'acumula aigua. “Abans els posàvem un inhibidor del creixement per a les larves, però s'està provant un larvicida amb dos bacils que es mengen les larves”, assenyala Antolí.

Un mapa de risc

Un dels objectius del Consell Comarcal és recopilar les estadístiques que recull des del 2010 per elaborar un mapa de risc dels municipis. Segons explica el tècnic, Josep Antolí, d'aquesta manera a final d'any podrien disposar d'una radiografia per saber on n'hi ha més i on és més persistent, per mirar de buscar solucions a les acumulacions d'aigua. A diferència del mosquit comú, aquesta espècie no diposita mai els ous en aigües en moviment, com ara rius o rieres, ni en superfícies o volums d'aigua massa grans, de més de 200 litres. “No cal buidar piscines ni estanys, perquè allà no s'hi fan”, diu Antolí.

Els experts, però, demanen la col·laboració ciutadana per ser més efectius contra la seva propagació. “Actuem a la via pública, però això només és un 20% dels focus, perquè la resta és en espais privats”, assenyala el tècnic del Consell Comarcal. Des de les campanyes de sensibilització que es porten a terme es recorda la importància de no deixar a l'exterior, com ara als jardins i terrats, petits atuells on es pugui acumular aigua i convertir-se en el lloc idoni de cria.

La campanya comarcal de lluita contra el mosquit tigre s'està duent a terme als municipis d'Alella, Arenys de Mar, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Montgat, Òrrius, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. A diferència d'altres anys, Mataró aquest any fa el tractament a partir de l'empresa que s'encarrega de la recollida i la gestió de la brossa.

LA XIFRA

22
són els municipis on actua a la primavera i la tardor el Consell Comarcal per lluitar contra el mosquit tigre.

LA FRASE

Actuem a la via pública, però això només és un 20% dels focus, perquè la resta és a l'espai privat
Josep Antolí
tècnic del consell comarcal del maresme

Des de Caldes d'Estrac, amb cotxe

El primer mosquit tigre detectat a la comarca va ser a Caldes d'Estrac. Va ser el 2006, dos anys després que es tingués constància de la seva arribada a Catalunya, quan es va detectar a Sant Cugat del Vallès, on hauria arribat mitjançant una importació de pneumàtics procedent del sud-est asiàtic.

El radi de vol i d'acció del mosquit tigre adult és d'un màxim de 400 metres, per la qual cosa és molt probable trobar-lo prop del lloc de cria. Tot i això, gràcies al transport passiu pel vent o a l'interior de vehicles es pot desplaçar a més distància. De fet, la seva arribada a Caldetes es dóna per fet que va ser a través de transport privat i el seu radi d'acció es va anar ampliant. Amb dades del 2010 es conclou que ja hi havia setze comarques catalanes amb municipis afectats.

El mosquit tigre és actiu de dia, a diferència dels mosquits més comuns, que fan vida nocturna, i les seves picades són molt més nombroses i doloroses que no pas les dels mosquits autòctons. Es caracteritza pel color del seu abdomen punxegut i per les potes, amb bandes blanques i negres molt visibles a simple vista. El mosquit també pot transmetre malalties com ara el virus del chikungunya o també el del Zika, causant de malformacions en els fetus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC