Educació

Centenari de l’escola modernista de Vilallonga

La mancomunitat el commemora en el marc d’un programa per donar a conèixer el patrimoni de la vall de Camprodon

És obra de Juli Maria Fossas i Martínez

Vilallonga de Ter havia tingut una escola pública d’arquitectura modernista. Coincidint amb el centenari de la seva inauguració, la Mancomunitat de la Vall de Camprodon inaugura una exposició i organitza una conferència prèvia sobre com es va gestar aquest edifici singular, que va estar dempeus només durant cinquanta anys.

Aquests dos actes aniran a càrrec de l’historiador i arxiver municipal, Agustí Dalmau. La commemoració d’aquesta efemèride s’emmarca en el programa Commemorem la vall que l’ens du a terme amb l’objectiu de donar a conèixer esdeveniments i persones que han contribuït a configurar aquest territori.

L’any 1916, l’Ajuntament de torn inicia els tràmits per a una nova escola perquè els locals que feien aquesta funció no tenien les condicions adequades. Un any després, encarrega el projecte a l’arquitecte Juli Maria Fossas (Barcelona 1868-1945) i, el 26 d’agost de 1918, s’inaugura el nou edifici.

No és, però, l’escola actual La Daina, de la Zona Escolar Rural Vall del Ter, perquè l’any 1963 es va enderrocar pel seu mal estat de conservació. Un any abans, s’havia encarregat a l’arquitecte Josep Pla Torras el projecte d’una nova escola pública, que aquesta sí que és l’actual.

Un arquitecte molt prolífic

Fill del també reconegut arquitecte Modest Fossas i Pi, Juli Maria Fossas i Martínez va ser arquitecte municipal de Malgrat de Mar, el Masnou i Arenys de Mar i arquitecte de l’ornament de Barcelona. és autor de la casa modernista del número 80 del carrer Llúria de Barcelona, que es creu inspirada en la casa Batlló d’Antoni Gaudí. També és autor d’una altra casa, al número 129, del mateix carrer i de la vila Sant Rafael de Tarragona. En aquest últim cas, els elements modernistes són més moderats respecte als dos anteriors. Juli Maria Fossas és autor de diversos panteons del cementiri de Montjuïc i d’algunes de les anomenades cases barates de Barcelona i Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona