Societat

Les millors bèsties de foc, al Festival d’Enceses d’Artesa

Diverses figures festives competiran demà per ser coronades com les més potents

La desena edició del festival incrementa l’import dels premis Griu, amb un total de 4.000 euros en premis

La població d’Artesa de Lleida es prepara per al Festival d’Enceses de Bestiari de Catalunya, que demà dissabte arriba a la desena edició. Organitzat per la colla El Griu d’Artesa de Lleida i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, a la mostra hi participaran enguany un total de catorze bèsties i uns 300 diables. Així, ja està tot a punt per viure un combat de foc, d’enginy i de màgia.

Demà, doncs, l’espectacle està assegurat a la plaça Major. El drac Baluk Astharot, la Galera de Cambrils, el drac de Santa Margarida de Gaià i Dom Fumera de Badalona competiran per ser coronades com les bèsties més potents.

Com a novetat, l’edició incrementa els imports dels premis Griu. El primer premi són 1.300 euros, concedits per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; el segon premi són 1.100 euros; el tercer, 900 euros i el quart, 700 euros. El concurs constarà de tres enceses. La primera, una encesa ràpida de presentació de les bèsties; la segona, la tradicional, on podrem veure la bèstia realitzant el seu ball de protocol amb la música pròpia; i la tercera, serà de lluïment. Un jurat s’encarregarà de valorar per a cada una de les enceses la posada plàstica de l’encesa, la combinació de la bèstia amb el foc, el ball de protocol i l’escenificació, els colors, el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa.

A les sis de la tarda tindrà lloc la XIII Trobada de Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida a la plaça Major, amb convit de foc de l’Hydra, amb els Diablons del Griu d’Artesa de Lleida i les Espurnetes Foc Foll de Bellpuig. Durant la plantada dels participants al festival, s’exposaran les figures guanyadores de les edicions anteriors. A dos quarts d’onze de la nit arrencarà el Festival d’Encesa del Bestiari de Catalunya amb les quatre figures que hi competeixen i l’amfitrió, el griu d’Artesa. El grup Cronistes oferirà un concert durant el festival, mentre que el punt final el posarà la música de Roba Estesa.

Lluir el bestiari

Al llarg d’aquests deu anys han anat sorgint altres festivals i concursos d’enceses com ara el de Ribera d’Ondara, el Correspurnes de Sant Pere de Ribes o el més recent Concurs d’Enceses de Catalunya, que ha organitzat la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya a Picamoixons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra