Societat

El Suprem obliga a Espanya a acollir als refugiats compromesos amb la UE

L’alt tribunal espanyol obliga a Espanya a acollir als refugiats compromesos amb la UE

El Tribunal Suprem (TS) ha condemnat al Govern espanyol a tramitar les sol·licituds d’asil pendents de refugiats procedents de Grècia i Itàlia, ja que només ha cobert un 12,85% del contingent de 19.449 persones assignades per la UE.

La resolució respon de forma parcial a un recurs presentat per l’Associació de Suport a Stop Mare Mortum contra la desestimació, per silenci administratiu, de la sol·licitud formulada al Govern en la qual demanaven que es declarés que Espanya no havia complit les seves obligacions amb el contingent establert per la UE després de la crisi de refugiats l’any 2015.

En una roda de premsa celebrada avui a Barcelona, la plataforma Stop Mare Mortum ha valorat “molt positivament” la sentència del TS i ha considerat que es tracta d’una “oportunitat clau” perquè el Govern de Pedro Sánchez canviï les polítiques migratòries.

Es tracta de la primera vegada que un tribunal europeu condemna a un Estat per incomplir les decisions comunitàries, que establien mesures provisionals per acollir als sol·licitants d’asil, en considerar-les de “caràcter vinculant i obligatori”.

Després de l’arribada de centenars de milers de refugiats a Europa en l’estiu del 2015, la Unió Europea va acordar el repartiment de 160.000 sol·licitants d’asil procedents de Grècia i Itàlia entre els Vint-i-vuit.

D’ells, a Espanya li va correspondre acollir un contingent de 19.449 persones durant dos anys, des del 25 de setembre del 2015 fins al 26 de setembre del 2017. Finalitzat el termini, Espanya apareixia en els últims llocs de la UE respecte al compliment de la quota de reubicació obligatòria de refugiats. Un informe de l’Oficina d’Asil i Refugi (OAR) reconeix que sis mesos després d’haver finalitzat aquest període, Espanya només havia ofert 2.500 places (1.875 de Grècia i 625 d’Itàlia), únicament un 12,85% de les seves obligacions finals acordades.

A més, l’informe admet que Espanya només ha ressituat a 235 persones des d’Itàlia i a 1.124 des de Grècia, una quota de compliment inferior al 7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia