Societat

Baselga dimiteix com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York

El doctor català no va informar sobre el cobrament de farmacèutiques en les seves investigacions

Justifica la decisió perquè no vol que sigui “una distracció cap a l’hospital”

El doctor català Josep Baselga ha presentat la seva dimissió com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York després que aquesta setmana el ’The New York Times’ es fes públic que va ometre el cobrament de milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques els darrers anys en les seves investigacions. En una carta enviada al president del centre nord-americà, Craig B. Thompson, Baselga justifica la seva decisió perquè no vol que aquest assumpte sigui “una distracció cap a l’hospital” i el seu “remarcable equip” mèdic i de recerca. “Estic extremament orgullós de treballar al MSK, on junts hem aconseguit enormes fites en la nostra lluita contra el càncer i el nostre esforç ha de continuat ininterrompudament”, ha escrit Baselga, que afegeix que assumeix la “plena responsabilitat” de no haver informat sobre aquests pagaments.

D’altra banda, l’oncòleg elogia la feina el Memorial Sloan Kettering i es posa a la seva disposició per a la transició un cop abandoni el seu càrrec. “Espero continuar implicat en la lluita contra el càrrec i seguir tots els avenços del MSK amb gran interès”, conclou.

Una investigació feta pel diari nord-americà The New York Times en col·laboració amb ProPublica, una organització de periodisme d’investigació sense ànim de lucre, destapava fa pocs dies que Baselga va ometre el cobrament de milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques els darrers anys. Segons l’article, Baselga no hauria complert les normes de divulgació financera establertes per l’Associació Nord-americana per a la Investigació del Càncer quan n’era president. Al mateix diari, Baselga ho va atribuir a un ’’lapsus de divulgació’’ que no han estat intencionats sinó que ho va qualificar ’’d’inconsistències’’. Així mateix, també es va mostrar disposat a esmenar els 17 articles que s’han denunciat, cosa que ja ha començat a fer i que així continuarà fent, segons explica en la seva carta de dimissió dirigida al president del centre mèdic.

“La meva implicació en diverses farmacèutiques i empreses ’biotechs’ i les meves activitats de consultoria van ser reportades i revisades pel MSK”, explica el doctor català en la seva carta de dimissió, on especifica que aquesta informació “està àmpliament disponible a tothom i als membres acadèmics de la comunitat d’investigadors a través de diverses fonts”.

Des de ’The New York Times’ ho il·lustrava amb l’anàlisi positiva que l’investigador va fer el 2017 d’uns assajos clínics patrocinats per Roche que altres científics van qualificar de ’’decebedors’’. Baselga havia rebut des de 2014 més de 3 milions de dòlars de Roche, on col·laborava com a consultor. Segons ’The New York Times’, la relació de Baselga amb altres empreses és àmplia, perquè a banda de Roche, cita per exemple, el vincle amb Bristol-Myers Squibb o Varian Medical Systems, empresa de la qual n’és director i ven equipament de radiació al mateix Memorial Sloan Kettering.

L’Associació Nord-americana per a la Investigació del Càncer (AACR) preveu prohibir continuar publicant durant 3 anys als autors a qui se’ls descobreix una relació financera entre empreses, si no l’han revelat. Tot i això, segons l’article de ’The New York Times’, la prohibició no està inclosa en la política de ’’conflicte d’interessos’’ publicada al seu web i s’assegura que cap autor ha estat penalitzat en aquesta línia.Josep Baselga, que també és president del Comitè Científic del VHIO, va rebre el Premi Internacional Catalunya juntament als també científics Manel Esteller i Joan Massaguer l’octubre de 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia