Societat

Denegades set de cada deu sol·licituds de la renda garantida valorades en el primer any d’implementació de l’ajut

Disposar d’ingressos superiors als requisits és el motiu per no concedir la prestació en dos de cada tres casos

El conseller, Chakir El Homrani, ha atribuït part dels problemes d’aquest primer any al 155

Un any després d’entrar en vigor la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebut fins a 69.197 sol·licituds. 49.600 expedients ja s’han valorat i en 36.000 casos, el 73%, no s’han concedit, principalment perquè els sol·licitants disposaven de més ingressos dels requisits. Només s’han aprovat 5.043 expedients, la majoria per la pròpia RGC. Hi ha prop de 20.000 expedients pendents de resoldre , i bona part, uns 10.000 estan aturats per possibles incompatibilitats amb les prestacions no contributives d’àmbit estatal. El conseller, Chakir El Homrani, ha atribuït part dels problemes d’aquest primer any al 155 que ha impedit la creació de la comissió de seguiment de la RGC i l’elaboració del reglament.

El Homrani ha culpat l’aplicació del 155 al fet que no s’hagi acabat de desplegar la llei i que per exemple, encara no se’n puguin beneficar col·lectius vulnerable com ara les persones sense llar o les víctimes de violència de gènere, un aspecte que es vol incloure en el reglament, un marc que no estarà llest, ha augurat fins com a molt aviat el mes de gener, tot i haver iniciat ja les converses amb les entitats socials.

Per El Homrani, s’han ’’perdut’’ vuit mesos en què ha mancat ’’lideratge política’’ i l’objectiu del Govern actual és treballar per acabar d’implementar una llei que va néixer per ser un ’’ajut’’ a les persones en risc de pobresa, però no un ’’abordatge’’. Per això, ha recordat que l’objectiu final de la llei és millorar la inserció laboral de persones que es troben fora dels circuits convencionals del mercat de treball i que per tant, requereixen de plans de formació i ocupació per tornar-hi a entrar.

En aquest sentit, el primer any de RGC ha aconseguit que 2.600 persones trobessin feina gràcies a les polítiques d’activació, un fet que ha provocat que s’hagi pogut sortir del sistema de RGC en algunes ocasions. 11.000 persones més s’han inscrit al SOC com a demandants d’ocupació per poder cobrar, precisament, la RGC i per tant, han iniciat el procés per poder formar part d’aquests plans d’ocupació. Aquesta és una de les línies que es vol seguir impulsant aquest segon any de RGC que arriba amb el repte també, de constituir la comissió de seguiment que ha de vetllat per la seva aplicació correcta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia